Shutter Island (2010)

23

După The Departed, realizat în 2006, care a luat patru premii Oscar, Martin Scorsese s-a cam relaxat. Ei, nu a stat el degeaba, ocupându-se între timp de documentarul despre Rolling Stones, Shine a Light. Şi iată că anul acesta e revenit cu un thriller conceput în cel mai pur stil hitchcockian. Până şi muzica din Shutter Island mi-aduce aminte de maestrul suspansului cinematografic. S-ar putea ca acest film să nu fie pe placul tuturor; mai ales cei care nu sunt fani ai filmelor noir este posibil să aibă câte ceva de comentat. S-ar putea ca unora să nu le placă incertitudinea din final. Dar ultima creaţie ce poartă semnătura celui considerat cel mai mare regizor american în viaţă este un thriller clasic, pentru care l-ar invidia chiar şi britanicul Alfred Hitchcock.

shutter island09 6 11 Shutter Island (2010)

Încă de la început, atmosfera este apăsătoare. Doi detectivi sunt pe un feribot, în drum spre Shutter Island – o insulă aflată în apropierea Bostonului, pe care este amplasată o închisoare unde sunt exilaţi cei mai periculoşi criminali cu probleme psihice serioase. Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) şi partenerul său, Chuck Aule (Mark Ruffalo), au fost trimişi pe insulă pentru a elucida misterul dispariţiei unei femei, ajunsă acolo pentru că şi-a ucis copiii. Misterul este cu atât mai mare cu cât nu există nicio modalitate de a ieşi din camera construită din ziduri groase şi păzită bine.
Până la acest punct, totul nu pare decât o poveste simplă despre doi poliţişti care încearcă să investigheze dispariţia unei criminale.
Prima întrebare pe care mi-am pus-o, încă din primele minute, este ce caută Teddy şi Chuck acolo. Chiar era nevoie de doi detectivi din afară pentru o astfel de operaţiune? Dar m-am lăsat prins rapid în acţiunea filmului şi am încetat să-mi mai pun întrebări. Ideea la care ajungem după prima oră este că de pe această insulă nimeni nu pleacă în viaţă. Se speculează existenţa a diverse experimente pe care medicii le-ar face aici. Iar zâmbetul sumbru de pe faţa directorului spitalului, Dr. Cawley (interpretat fără greşeală de către Ben Kingsley), parcă ne-ar îndreptăţi să credem că speculaţiile sunt adevărate.

shutter island screengrab leonardo dicaprio michelle williams 600w 01 Shutter Island (2010)

Amintirile lui Teddy despre experienţele prin care a trecut în cel de-al doilea război mondial aduce un element în plus. Iar, în curând, Teddy nu mai este sigur de nimic din ce se întâmplă în jurul său. Şi nici noi. Începem să ne punem întrebări iar, când credem că am găsit răspunsurile căutate, Scorsese ne ademeneşte cu o altă serie de întrebări.

Vremea nu este deloc potrivită pentru o plimbare prin pădure, însă cei doi detectivi se încumetă să iasă pe o ploaie infernală. Tipic pentru un film noir! Leonardo DiCaprio este excelent, ca întotdeauna, ceea ce mă determină să cred că ar merita un Oscar pentru fiecare film în care joacă. În multe cazuri, mi-a adus aminte chiar de Pacino. Totul este întunecat şi sperăm ca, la final, să găsim lumina. Dar, parcă, personajul lui Ben Kingsley ne împiedică de fiecare dată.

Pentru a se face mai bine înţeles în legătură cu tonul pe care doreşte să îl dea filmului, Scorsese şi-a invitat actorii la vizionarea a două filme definitorii pentru acest stil de cinema: Out of the Past (1947), regizat de Jacques Tourneur, şi filmul lui Hitchcock din 1958, Vertigo. Iar, dacă şi ţie ţi se pare că o asemenea poveste este imposibil să fie bazată pe un scenariu original, aşa cum mi s-a părut şi mie încă de la primele cadre, ai toate motivele să crezi una ca asta. Din moment ce scenariul scris de către Laeta Kalogridis urmează îndeaproape firul narativ al romanului Dennisei Lehane. Şi, dacă vrei să ştii, acţiunea se desfăşoară în 1954. Te avertizez însă asupra finalului. Este posibil să te dezamăgească. Dar, pe bune!, acum, cum ai vedea tu sfârşitul acestui film?

Vizionati trailer:

23 COMENTARII

  1. Astept filmul cu nerabdare. Mi-am luat bilet pt saptamana viitoare si o sa revin cu un comment. Nu am inteles aceasta strategie de lansare. Cred ca puteau sa-l lanseze mai devreme pt a intra in cursa de Oscar.

  2. M-ai bagat total in ceata cu reviewul tau. Dar mi-ai si starnit interesul. Sper sa ajunga si in cinematografele din Craiova cat mai repede ca sa-l pot vedea. Ma astept la ceva extraordinar :D.

  3. Eu nu ma astept neaparat la ceva extraordinar, dar la un film bun.. cu siguranta. Deja a starnit un interes mai mare decat m-as fi asteptat , am incercat sa rezerv niste bilete pt. aceasta seara si .. nimic liber 🙂 Sper sa apuc sa-l vad in weekend totusi si cu siguranta o sa revin cu o parere.

  4. Pe mine nu m-a dezamagit deloc.Mi s-a parut fascinant.Am fost in suspans si intr-o stare permanenta de confuzie pana la final.Si ce final!Nu am incercat sa ma gandesc la un alt final, pt ca pt asta poate ar trebui sa-l revad, insa replica de la final mi s-a parut perfecta pentru rezolvarea intregii povesti.Cat despre Di Caprio, nu se numara printre favoritii mei, insa nu pot sa nu ii recunosc meritele.Impecabil! 🙂

  5. Am revenit cu un comentariu,acum dupa ce am vizionat filmul. Magnific.
    Aceste cuvinte mi s-au perindat inaintea ochilor,dupa vizionare. Incredibil cate idei si emotii au putut sa se reverse asupra mea. Scorsese a reusit inca odata o imagine incomparabilă, care te nauceste cu fiecare cadru , si-ti creeaza acel suspans ca o dependenta.
    Muzica este sublima. Transpune perfect totul,si-ti da anumite stari, de frica, de neliniste de suspans. Practic din cauza aceasta ti se transmit toate tensiunea si toate ideile care s-au voit dorite de regizor. Cu o structura psihologica foarte detaliata, cu interpretari de exceptie, cu un Leonardo genial, sunt sigur ca va avea nominalizari la Oscar pentru anul 2011. Categoric de vizionat.

  6. Is it better to live as a monster, or to die as a good man? Exceptional film, Leonardo a jucat bestial, ar fi meritat un Oscar. Poate la anul…

  7. wow..,e genial filmul. leonardo di caprio merita o nominalizare la Oscarurile de anul viitor pt rolul asta.
    muzica exceptionala, regie minunata, suspans, roluri bine conturate. ce nu mi-a placut? ca toare recenziile despre acest film m-au indus in eroare! ma asteptam la altceva, dar finalul m-a dat peste cap. 😛
    am zis ca e exceptional filmul? nu? cel mai bun film din 2010, pana acum.

  8. l-am vizionat acum 2 saptamani si inca nu am apucat sa fac un review despre el. oricum e unul din cele mai bune filme ale lui Scorsese si chapeau bas. Pacat ca a iesit inainte de Oscaruri si nu a putut fi nominalizat la premii. Ar fi luat cu siguranta cateva. Fata de HurtLocker care mi s-a parut un film anost la care am reusit sa adorm mai bine unul gen “Shutter Island” care te tine in priza pana la final.

  9. Am vazut de curand acest film si mi-a placut. A fost foarte captivant si sincer m-a tinut in suspans pana la final.

  10. […] semnificative din viata protagonistelor: Holly (minunata Michelle Williams, cunoscuta dupa succesul “Shutter Island”) si Marina (Anna Friel). Doua prietene ce isi jura sa fie impreuna pentru totdeauna. Pe masura ce […]

  11. […] una din amantele sale, cu care a avut un copil, iar pe Max von Sydow l-ați putut vedea recent în Shutter Island, probabil un omagiu pe care Scorsese a vrut să-l aducă lui Bergman. Totuși, regizorul nu a fost […]

  12. […] și apoi spuneți părerea! Chiar crezi că finalul ar fi putut fi altfel? saramon de la FilmeTari S-ar putea ca unora să nu le placă incertitudinea din final. Dar ultima creaţie ce poartă […]

  13. […] este previzibil și sunt multe lucruri care nu prea se leagă, filmul seamănă jenant de mult cu Shutter Island și are toate clișeele posibile din filmele de acest […]

  14. […] temă. Ok, este vorba de Scorsese, dar parcă alte filme ale sale (și mă gândesc doar la Shutter Island) nu au fost chiar atât de bine primite. De-abia după ce am văzut filmul, aveam să înțeleg […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.