Shine a Light (2008)

2

Ce putea ieşi din întâlnirea a doi titani ? Pe de o parte, Martin Scorsese, celebrul regizor care ar fi meritat poate mai multă recunoaştere de-a lungul carierei şi care a dat cinematografiei producţii memorabile. Pe de altă parte, trupa Rolling Stones care continuă să cânte şi să încânte de aproape o jumătate de veac, reuşind să rămână la un nivel invidiat şi admirat deopotrivă de toată lumea. Aşadar, ce putea ieşi ? Un regal muzical-vizual, un document pentru generaţiile viitoare care pot vedea la lucru doi profesionişti adevăraţi pentru care vârsta nu reprezintă decât un număr, fără altă însemnătate.

shine a light 1 300x234 Shine a Light (2008)

Două concerte susţinute de Rolling Stones în Beacon Theatre din New-York, în anul 2006, au reprezentat pentru Martin Scorsese prilejul de a înregistra cea mai mare parte a acestui documentar. Îi vedem încă de la început plini de nelinişti atât pe Scorsese, cât şi pe componenţi Rolling Stones. Regizorul vrea să afle cât mai repede care va fi ordinea melodiilor interpretate de trupă, iar Mick Jagger se întreabă dacă numeroasele camere de filmat care au împânzit scena nu vor împiedica spectatorii să se bucure de acest concert. Îndoielile lor sunt rapid spulberate şi totul decurge ca la carte spre încântarea spectatorilor şi telespectatorilor.

shine a light 2 300x195 Shine a Light (2008)

Shine a Light nu este realizat după structura documentarului clasic. Adică, nu îşi propune să realizeze un istoric al legendarei formaţii. Ponderea cea mai mare o reprezintă imaginile din concerte, dar Martin Scorsese introduce şi imagini de arhivă, dar şi dialoguri recente cu componenţii formaţiei. Un singur exemplu. În 1964, un Mick Jagger mult mai tânăr, dar la fel de neliniştit, se mira că Rolling Stones reuşise să aibă deja o vechime de doi ani şi spera ca trupa să mai reziste măcar un an, dar nu cred că-şi imagina o asemenea longevitate.  Un film de văzut şi auzit de toţi cei care apreciază muzica de calitate.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. […] relaxat. Ei, nu a stat el degeaba, ocupându-se între timp de documentarul despre Rolling Stones, Shine a Light. Şi iată că anul acesta e revenit cu un thriller conceput în cel mai pur stil hitchcockian. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.