Jovi: The Departed (2006)

12

340508l 580x400 n 36c4d33a 203x300 Jovi: The Departed (2006)Actori: Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Martin Sheen, Alec Baldwin, Mark Wahlberg

Marturisesc inca de la inceputul recenziei mele ca nu sunt adeptul filmelor care descriu mafia americana, trecand mult timp de la vizionarea Nasului, cu cele trei parti ale lui. De asemenea, filme politiste vad rareori fiindca toate mi se par incadrate in aceleasi stereotipuri, cu un happy-end general valabil. Din aceste cauze, am amanat ceva timp, cativa ani, si consacratul “The Departed”, un film care a strans la vremea respectiva cateva premii importante, cum ar fi Oscarul pentru regie (Martin Scorsese), pentru cel mai bun film, Oscarurile pentru cel mai bun montaj si cel mai bun scenariu adaptat.

departed1 1024 300x203 Jovi: The Departed (2006)Inspirat dintr-un film de succes din Hong Kong din 2002 (Infernal Affairs), Cartita este o foarte interesanta poveste despre lucrurile mai putin cunoscute atat din Politia de investigatie americana, cat si din Mafia locala, de data aceasta irlandeza, condusa de Frank Costello (Jack Nicholson). Acesta educa un copil inca de la o varsta frageda pentru a-l infiltra in politia locala, fiind spionul lui pentru a afla toate miscarile echipelor de investigatie in privinta lui. Colin Sullivan (Matt Damon) isi trece astfel cu brio toate examenele si devine un pion important in Politia criminala si i se da, cu timpul, pe mana chiar cazul Costello. In paralel insa, o alta cartita este pregatita de Politie, in persoana lui Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), aparent respins pentru intrarea in corpul detectivilor, dar dorit ca ofiter sub acoperire in banda lui Costello. Infiltrarea lui va dura, modalitatile de castigare a increderii lui Frank, dar si a acolitilor lui vor fi din cele mai dure, insa in cele din urma este acceptat ca membru si participa la toate escapadele criminale, de primire a taxelor de protectie sau la schimburile de droguri. Confruntarea de la distanta intre cele doua cartite este extraordinar de tensionata, iar fiecare reuseste sa gaseasca si sa desluseasca indiciile care ii duc spre adevarata identitate.

departed 300x217 Jovi: The Departed (2006)Surprinde finalul, care face o dreptate aparenta, dar profund morala, in plus, in nicio clipa si mai cu seama intr-un film american, nu ne-am fi asteptat la desfasurarea de cadre de la sfarsit, la intrepatrunderea unor planuri pe care le credeam deja disparute, la reaparitia unor personaje pe care le simteam mai importante, lucru care se adevereste. Un plus, astfel, pentru scenariul foarte bun si pentru transpunerea lui de catre marele Martin Scorsese. In privinta interpretarii, sa spunem ca lui Jack Nicholson i se potrivesc de minune astfel de roluri: ursuz, nesuferit, dar simpatic in neleguirea lui, iar Leonardo DiCaprio fiind intr-unul din primele sale roluri de referinta. Un film de nota 10.

Vizionati trailer:

12 COMENTARII

  1. Legat de The Departed. Filmul are toate calitatile pentru a fi un film excelent:
    a. Regizor;
    b. Scenariu;
    c. Interpretare;
    Dar ii lipseste ceva. Nu imi dau seama foarte clar ce. Poate sa fie faptul ca e destul de previzibil (Ok, recunosc, finalul m-a dat pe spate). Poate sa fie felul in care se intrepatrund scenariile.

    Poate sa fie faptul ca eu ma prind de chestii, dar politistii si mafiotii, care ar trebui sa fie atenti la detalii, nu sunt.

    In fine, pentru mine e un film cu toate elementele necesare pentru a fi un film bun, dar cu un mix nereusit. 🙂

  2. […] 2010    island    shutter Easy AdSense by UnrealDupă The Departed, realizat în 2006, care a luat patru premii Oscar, Martin Scorsese s-a cam relaxat. Ei, nu a stat […]

  3. […] Dimension Films a anuntat ca sequel-ul filmului Sin City va fi lansat in data de 4 octombrie 2013. Intitulat Sin City: A Dame to Kill For, filmul va putea fi vazut in 3D. Singurii actori confirmati pana acum de Dimension Films pentru acest sequel sunt Mickey Rourke si Jessica Alba. Sin City: A Dame to Kill For este regizat tot de Robert Rodriguez si Frank Miller. Cei doi au scris scenariul impreuna cu William Monahan (The Departed). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.