The Da Vinci Code (2006) cu Tom Hanks

6

the da vinci code poster The Da Vinci Code (2006) cu Tom HanksActori: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Jean Reno, Paul Bettany

Cea de-a LIII-a editie a Festivalului de la Cannes din 2006, a fost deschisa de „Codul lui Da Vinci”, un film foarte controversat, ce a starnit aprige dispute cu mult timp inainte de a fi lansat. Ecranizare dupa unul dintre cele mai renumite si dezbatute romane ale lui Dan Brown, la realizarea filmului au participat o pleiada de nume sonore. Incepand cu regizorul Ron Howard , producatorul Brian Grazer si scenaristul Akiva Goldsman (echipa care a realizat si a castigat un Premiu Oscar pentru filmul „A Beautiful Mind”), producatorul John Calley (nominalizat la Premiile Oscar pentru filmul „The Remainds of the Day), pana la distributia de nota 10, in care ii gasim pe dublul laureat al Premiilor Oscar, Tom Hanks, alaturi de Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Jean Reno si Paul Bettany.

Jacques Sauniere (Jean-Pierre Marielle), custodele muzeului le Louvre, cu ultimile puteri reuseste sa lase un mesaj criptat, folosindu-se de propriul corp. Dr. Robert Langdon, expertul in simbolistica religioasa, venit de la Harvard pentru a-l intalnithe da vinci code p1 The Da Vinci Code (2006) cu Tom Hanks pe custodele asasinat, devine suspectul principal si intra in atentia capitanului Bezu Fache (Jean Reno), seful politiei judiciare. Ajutat sa ramana in libertate de agenta guvernamentala Sophie Neveu (Audrey Tautou) se lanseaza, impreuna cu aceasta, intr-un labirint de intrigi si mistere care ascund un teribil secret. Sir Leigh Teabing (Ian McKellen), un adevarat guru pentru semiolog, isi doreste cu ardoare ca numele-i sa fie legat de marile descoperiri istorice. Pe fundalul secretului biblic, Opus Dei (organizatie catolica clandestina) nu precupeteste nici un efort in pastrarea tainei ce se ascunde in micul sipet protejat de criptica inventata de marele da Vinci.

the da vinci code p2 The Da Vinci Code (2006) cu Tom HanksRecunosc. Mai intai am citit cartea si dupa aceea am vazut filmul (ca de fiecare data cand e vorba de o ecranizare). Prin aceasta nici prin gand nu-mi trece sa minimizez eforturile regizorale depuse de catre Ron Howard in ecranizarea mult prea mediatizatului cod daVinci-an. Am remarcat totusi, acuratetea transformarii cuvintelor in imagini. Audrey Tautou (aceasta printesa Leila a cinematografiei franceze) ne dezvaluie spre final calitatile actoricesti, un Jean Reno „lipit ca marca pe scrisoare” de acest rol, Ian McKellen – asa cum ne-a obisnuit, se identifica intr-atat cu personajul incat daca-l intralnesti pe strada dupa vizionarea filmului …, iar prestatia lui Paul Bettany (in rolul asasinului psihopat) trebuie mentionata. Sintagma „renumele precede numele” isi are, aici, o clara exemplificare in distribuirea lui Tom Hanks in acest rol, un Hanks care nu face nici un efort vizibil in a creiona personajul (de fapt nici scenariul nu-i prea cere un efort deosebit). Dar, ecranizarea celei mai bine vandute carti in America, dupa Biblie, trebuia sa atraga nu numai prin actiune ci si prin nume.

Vizionati trailer:

6 COMENTARII

  1. Filmul nu este stralucit. Am avut impresia pe alocuri scenariul a fost lungit.
    Cartea este mult mai buna!

  2. […] AXN, The Da Vinci Code 2006 (Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen): Dramă, Thriller [ o nominalizare Globul de Aur […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.