Her (2013)

2

Chiar dacă povestea acestui film este plasată undeva în viitor, cred că acest viitor nu este prea îndepărtat. S-ar putea să nu mai avem prea mult de așteptat până când vom beneficia de sisteme de operare asemănătoare cu cel din film, până când laptopul, tableta sau telefonul nostru vor vorbi cu noi, se vor transforma în cei mai buni prieteni sau chiar în parteneri de sex (există în film o soluție inedită pentru realizarea acestui lucru). Her este un film multi-premiat și multi-lăudat, care este și pe placul Academiei Americane de Film, având cinci nominalizări la Oscar, printre care pentru cea mai bună producție și cel mai bun scenariu, în această ultimă secțiune fiind chiar marele favorit.

her poster 460x258 Her (2013)

Theodore (Joaquin Phoenix) lucrează la o companie care se ocupă cu redactarea scrisorilor pentru alte persoane. Este printre cei mai talentați autori de acolo, epistolele sale impresionând pe toată lumea. Chiar șeful său nu pierde nicio ocazie să-l laude, spunându-i chiar că este jumătate bărbat, jumătate femeie, iar pe interior este femeie datorită sensibilității pe care o pune în fiecare scrisoare. Totuși, viața sa personală este un dezastru. Este aproape divorțat, mai are doar de semnat actele, iar eșecul căsniciei l-a transformat într-un om introvertit, izolat, care nu mai dorește să interacționeze cu alți oameni în timpul său liber. Într-o zi el cumpără un nou sistem de operare, unul cu personalitate proprie, care promite să-i schimbe viața. Și chiar i-o schimbă deoarece acest sistem pare că are viață, vorbește, are idei, propuneri, inițiative. Treptat, prietenia din Theodore și sistemul de operare devine din ce în ce mai strânsă și este pe cale să se tranforme în altceva, într-o poveste de iubire.

her 1 460x306 Her (2013)

Filmul este mai mult unul de atmosferă, iar dacă nu te va prinde în primele 20-30 de minute nu mai are rost să mergi mai departe. Ritmul este unul lent, fără prea multă acțiune, motiv pentru ca filmul ar putea părea plictisitor. Dar dacă te prinde vei descoperi o frumoasă poveste de dragoste, una atipică, o coloană sonoră excepțională și un joc actoricesc fără cusur. Bineînțeles că cele mai multe laude i se cuvin lui lui Joaquin Phoenix, el având partitura cea mai întinsă, dar și cea mai dificilă, un rol în care mare parte a timpului este nevoit să vorbească fără a avea în față un partener. Amy Adams, departe de tumultul din American Hustle, este luminoasă, înțelegătoare, fiind cam singura persoană care pricepe ce este în sufletul lui Theodore. Scarlett Johansson este disponibilă doar în varianta audio, vocea sistemului de operare, și chiar dacă suntem văduviți de prezența ei fizică, simțim toate stările prin care trece din tonul vocii și ne-o putem imagina cum ar fi reacționat dacă era în carne și oase. Chiar dacă nu a fost prima opțiune, Samantha Morton a lucrat inițial la acest film, Scarlett Johansson a fost aleasă apoi de regizor care și-a dat seama că are nevoie de o voce mai potrivită pentru ceea ce își propusese să facă. Și Scarlett nu dezamăgește. Her este cu siguranță unul dintre cele mai originale filme din 2013.

Filmul intră în cinematografele din țara noastră din 7 februarie.

Vizionați trailer:

2 COMENTARII

  1. […] Filme Tari noteaza ca Her este cu siguranță unul dintre cele mai originale filme din 2013; […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.