Despre fumatul din filme

1

Plasarea de produse în filme este o practică mai veche decât s-ar crede. Deși acest gen de publicitate s-a dezvoltat în perioada anilor ’80, primul caz notabil datează dinainte de 1930, în pelicula „Wings” fiind prezentat un produs Hershey’s. Dar în contextul actual filmele duc plasarea la un alt nivel, incoporând produsele în caracterizarea personajelor, acest lucru fiind cel mai evident în cazul țigărilor. Câte personaje nu fumează în situații cu un grad ridicat de stres sau în momente de relaxare? Câte personaje cu ocupații ilegale nu fumează punct? Hollywood deja și-a creat tiparele după care se ghidează în momentul în care introduc produsele de tutun în filme, iar producțiile nominalizate la Premiile Academiei din acest an nu fac excepție.

Filmul care are cele mai multe scene cu personaje care fumează este, evident, „The Girl With The Dragon Tattoo”, personajele lui Rooney Mara și Daniel Craig fiind aparent fani ai brand-ului Malboro. În 35 de scene, țigările sunt fie amintite, fie împărțite, fie cumpărate, dar prezența lor este consistentă pe toată durata producției. Întrebarea care persistă este totuși cât au plătit Malboro, nu doar pentru includerea în producție, ci și pentru menționarea numelui de către un personaj principal.

Pe locul doi se află „The Help”, care pare să ironizeze doamnele perfecte din sudul Americii din anii ’60, care orice ar face, au și o țigară în mână. Prin contrast, vedem afro-americanii fumând într-o singură scenă din totalul de 27, iar acest lucru se întâmplă în condiții de stres.

My Week With Marilyn” ocupă un bine meritat loc trei, sir Lawrence Olivier (Kenneth Branagh) fiind răspunzător pentru majoritatea celor 20 de scene. În acest caz, personajul fumează în condiții de stres, fiind  acaparat de problemele pe care le are cu actrița principală.

La diferență de o scenă se află „The Artist”, care umple sălile de cinematograf cu fumul de țigară și care ulterior se ajută de fumat pentru a evidenția situația problematic a personajului principal. Ar fi fost bizar ca țigările să nu fie incluse în acest film, luând în considerare subiectul și fascinația Hollywood-ului cu acestea din acea perioadă.

Pe locul cinci se află, surprinzător, un desen animat, respective „Rango”, care are în total 15 scene, majoritatea incluzând trabucuri și „cigarette holders”, dar care pot avea un impact mai mare asupra audienței prin simpla natură a filmului. Nu vezi în fiecare zi desene în care personajele fumează aproape constant și au existat numeroși critici care au dorit excluderea acestor secvențe.

RangoHorusEyeSoldier Despre fumatul din filme

„The Iron Lady” este cel de-al șaselea film din clasament, cu 13 scene, un număr semnificativ din acestea fiind ale personajului Denis Thatcher (Jim Broadbent), care apare în amintirile lui Margaret cu țigara în mână și cu zâmbetul pe față. Este interesant de precizat faptul că niciun personaj din „prezent” nu fumează, țigările fiind aparent tabu în secolul XXI.

Dacă nu ar fi fost personajul lui Philip Seymour Hoffman și câțiva indivizi pe fundal, atunci „The Ides of March” nu s-ar fi aflat în acest top, și chiar și așa se poate „lăuda” doar cu 6 scene. Este comic de observant cum Paul Zara așteaptă să iasă dintr-un bar pentru a putea fuma, legile americane lăsându-și amprenta și în filme.

Pe ultimul loc se află „The Descendants”, iar cele 5 scene în care apar țigările sunt atât de scurte și de nesemnificative pentru subiect, încât este nevoie de o atenție sporită pentru a le identifica. Dar vă dau un indiciu: secvență de început, doamnă care stă pe scaun.

 

1 COMENTARIU

  1. Da, poate fi periculos pentru adolescenti si pentru cei in cautare de modele. Imi amintesc ca atunci cand eram in liceu, pentru ca actorii fumau in filme imi confirma statutul “cool” de fumator si imi reducea vinovatia de a introduce in corp ceva toxic/distructiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.