The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

20

La cât de mult am aşteptat acest film, ar fi fost chiar o dezamăgire mare, dacă nu mi-ar fi satisfăcut toate aşteptările. Şi acum, după ce l-am văzut de două ori, pot spune sincer că David Fincher va mai sta o bună bucată de vreme în topul regizorilor mei preferaţi. Iar filmul intră şi el în lista mea de “awesome movies”. Totodată, este şi primul film, care aproape m-a dat afară din sala de cinema. Şi nu din cauza plictiselii. Nu, a fost mai “grav” de atât. Conţine scene explicite de sex şi viol, care au fost greu de indurat pentru mine. Este mai violent decât varianta suedeză, fiind interzis celor sub 18 ani.

the girl with the dragon tattoo 931447l imagine 460x306 The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Povestea poate o ştiţi deja, dacă aţi citit cărţile lui Stieg Larsson sau dacă aţi văzut varianta suedeză. Eu îmi fac totuşi datoria şi vă prezint pe scurt. Subiectul îl constituie găsirea unei fete dispărute, Harriet, care face parte din bogata familie Vanger. Harriet a dispărut în mod misterios de pe insula familiei în urmă cu 40 de ani, dar unchiul ei, Henrik Vanger vrea ca acest mister să fie soluţionat. El crede că aceasta a fost asasinată, prin urmare îl angajează pe jurnalistul Mikael Blomkvist pentru a afla cine este cel care a omorât-o pe nepoata sa. Mikael va fi ajutat de hackerita punk, pe nume Lisbeth Salander.

the girl with the dragon tattoo 855684l imagine 460x306 The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Două ore şi patruzeci de minute şi cu siguranţă nu m-am plictisit. Nici prima, nici a doua oară. Filmul începe cu un fel de trailer artistic, care oferă şi câteva hint-uri despre ce urmează să vizionezi. Totul acompaniat de o coloană sonoră m-i-n-u-n-a-t-ă, care de altfel, a fost nominalizată la Globul de Aur. Acţiunea este mai mult statică, dar aşa ne oferă şansa de a observa mai bine jocul actorilor, în special pe cel al lui Rooney Mara, care are o interpretare foarte bună, mai ales că până acum a fost necunoscută publicului. Ea a primit o nominalizare la Globul de Aur, pentru cea mai bună actriţă. Indiferent dacă va câştiga sau nu, tot rămâne de admirat efortul pe care Rooney l-a depus pentru a intra cât mai bine în pielea personajului. O parte din piercingurile pe care şi le-a dat sunt reale, inclusiv cel din sân. Fiind o investigaţie în desfăşurare, misterul nu lipseşte, însă Fincher, prin atenţia sa magnifică pentru detalii, ne lasă ici colo câteva indicii care ne conduc spre criminal. Un soundtrack excepţional, imagini vizuale foarte foarte bune, joc actoricesc de excepţie, regizor original şi cu toate acestea, The Girl with the Dragon Tattoo se “luptă” să rămână în box-office. Motivul pentru încasările sub aşteptări se poate datora nu viziunii regizorale, ci unei strategii de marketing slabe din partea celor de la Sony. Nimeni nu merge în perioada sărbătorilor (când a apărut) să vadă un film violent cu o poveste bolnavă. Asta şi faptul că din start pierde o parte din public, fiind destinat doar adulţilor. Momentan, există o discordanţă serioasă între bugetul alocat şi profit. Cu toate acestea, eu vi-l recomand, deoarece nu reprezintă decât o altă capodopera de-a lui Fincher. Cei care îi apreciază munca, sigur nu vor ocoli această producţie. L-am văzut în 2012, deci voi spune că am început anul promiţător.

Vizionati trailer:

20 COMENTARII

  1. Nu stiu ce alt regizor ar fi putut sa redea atat de fidel atmosfera creata de Stieg Larsson, dar Fincher reuseste foarte bine. Chiar daca stiam desfasurarea actiunii dupa ce am citit cartea si am vazut si varianta suedeza, care, apropo, e mult sub aceasta productie, tot am stat cu sufletul la gura la anumite secvente datorita modului in care acestea au fost realizate.
    E limpede ca filmul nu este pentru toata lumea, iar cine a mers la cinema complet nepregatit a avut surprize mari. In sala in care l-am vazut eu doua fete au renuntat la un moment dat si au plecat din sala, iar alte doua teribil de impresionate de atrocitatile de pe ecran aproape ca se luasera in brate.
    Esecul la box-office il pun si pe seama subiectului, a faptului ca este interzis sub 18 ani si ca lumea nu prea se inghesuie sa vada asemenea productii. Totusi, eu asteptat si ecranizarea celorlalte doua carti din trilogia Millenium, tot cu aceeasi echipa.

  2. Nu se stie sigur daca Fincher va regiza si urmatoarele parti. Craig si Rooney Mara au semnat contract pentru toata trilogia. Dar nu cred ca ar lasa Fincher treaba neterminata sau cel putin asa sper.

  3. Nu am vazut inca varianta americana, dar trilogia suedeza (care m-a determinat sa citesc si cartile) m-a impresionat. Intr-un sens bun. Consider ca oricat de buna ar fi producatia americana, fiind o poveste suedeza,intamplata in Suedia, cel mai bine tot actorii de aceeasi natie o pot interpreta.

  4. filmul e realizat dupa “Barbati care urasc femeile” asa cred ca ii tradusa cartea in limba romana :d

  5. […] Close – „Albert Nobbs” Viola Davis – „The Help” Rooney Mara – „The Girl With the Dragon Tattoo” Meryl Streep – „The Iron Lady” Michelle Williams – „My Week With […]

  6. Eu n-am vazut varianta suedeza, dar mi-a placut cea americana. Nu ma asteptam sa mai continue totusi dupa reunirea cu Harriet, pentru asta mi-a placut si mai mult. Ma bucur si pentru ca au pastrat ceva din originile scenariului cum sunt numele si locurile, insa nu cred ca a avut un astfel de film europenizat mare succes in SUA.

  7. […] Zodiac sau Fight Club, dar e tot ce se putea scoate mai bun din acest material. Simona – FilmeTari La cât de mult am aşteptat acest film, ar fi fost chiar o dezamăgire mare, dacă nu mi-ar fi […]

  8. […] iar din distributia lui vor face parte Charlotte Gainsbourg (Melancholia) si Stellan Skarsgard (The Girl with the Dragon Tatto). La Festivalul de Film de la Berlin s-a discutat indelung despre acest film, iar “zvonurile” […]

  9. […] 10.Rooney Mara-Cea mai bună actriţă în rol principal pentru The Girl With the Dragon Tattoo […]

  10. […] Artist – Ludovic Bource – castigator The Girl With The Dragon Tattoo – Trent Reznor, Atticus Ross Hugo – Howard Shore Tinker Tailor Soldier Spy – […]

  11. […] „The Girl With the Dragon Tattoo”– The movie you already saw…now in English. Ecranizare a primei părți a trilogiei […]

  12. […] Glenn Close – „Albert Nobbs” Viola Davis – „The Help” Rooney Mara – „The Girl With the Dragon Tattoo” […]

  13. […] 5. Daniel Craig- The Girl with the Dragon Tattoo (2011) […]

  14. […] Fata cu dragon tatuat, castigator al premiului Oscar pentru Cel mai bun montaj, apare pe DVD incepand cu data de 18 […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.