Young & Beautiful (2013)

2

Sau Jeune & Jolie în original. Este un film francez scris și regizat de Francois Ozon, care spune o poveste despre o adolescentă care începe să se prostitueze de bună voie. Filmul este structurat în patru părți, spectatorii urmărind evoluția tinerei pe parcursul a patru anotimpuri, din vară până în primăvară. Young & Beautiful pune întrebări, dar nu oferă răspunsuri explicite și nu are o componentă moralizatoare. Regizorul nu vrea să ne arate pericolele prostituției, nici să o condamne pe Isabelle sau să o transforme în victimă. Cred că vrea mai degrabă să o înțeleagă. Pentru că nu este foarte clar motivul pentru care se apucă să se prostitueze, în nici un caz nu o face pentru bani, familia sa având o situație financiară bună și nici plăcerea sexului nu reprezintă o explicație pe deplin plauzibilă. Sunt mai multe lucruri care o determină și cred că fiecare spectator are propria sa părere despre acest lucru, analizând gesturile și reacțiile sale de-a lungul filmului.

jeune et jolie 1 460x306 Young & Beautiful (2013)

Isabelle (Marine Vacth) este o adolescentă de 17 ani aflată în vacanța de vară cu părinții și fratele mai mic. Într-o seară decide să-și piardă virginitatea cu un băiat pe nume Felix pe care îl cunoscuse în ultimele săptămâni. Experiența nu o impresionează prea tare și ceea ce putea fi începutul unei frumoase relații se transformă în finalul ei pentru că Isabelle începe să-l evite. Din toamnă fata revine la oraș împreună cu familia sa, reîncepe școala, dar se transformă și în prostituată. Dar nu o face oricum. În primul rând își creează un cont pe rețelele de socializare, unde postează câteva fotografii provocatoare și anunță că dorește să întrețină relații sexuale cu domni generoși. Totul merge bine, nimeni nu bănuiește nimic, nici părinții, nici colegii, până într-o zi când este depistată de către polițiști. Următorul pas este informarea familiei, iar mama sa aproape că își iese din minți când află cu ce se ocupa Isabelle.

jeune et jolie 2 460x258 Young & Beautiful (2013)

Marine Vacth și-a început cariera ca model în adolescență, după care a descoperit și cinematografia, având două roluri înainte de Young&Beautiful, care reprezintă cea mai mare performanță actoricească a sa până în prezent, fiind și primul său rol principal. E o alegere inspirată, are suficient mister, senzualitate, forță și fragilitate pentru a intra în pielea eroinei. Nu lipsesc scenele de sex, nu prea aveau cum să fie evitate, dar nu reprezintă atracția centrală a filmului, iar regizorul nici nu insistă cu prea multe detalii. De amintit și apariția surprinzătoare a lui Charlotte Rampling, un personaj care ne poate ajuta să o înțelegem mai bine pe Isabelle chiar dacă are un rol de numai cinci minute. Finalul nu oferă un răspuns clar, dar permite spectatorului să aleagă varianta pe care o dorește, mulțumind pe toată lumea.

Vizionați trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.