Made in Dagenham (2010)

0

Drepturi, nu privilegii; salarii egale cu ale barbatilor. Made in Dagenham ne aduce o bucata de istorie despre care eu una eram foarte curioasa sa aflu mai multe. Daca aveti si voi curiozitati istorice, filmul este o alegere foarte buna, iar in deplina sinceritate va spun, dragi cititori, ca un sentiment de admiratie, poate si ceva spirit protestatar tot te prind, macar 1%. Si actrita principal Sally Hawkins s-a simtit foarte legata de rolul interpretat, avand-o drept model pe bunica ei, o femeie extrem de puternica, asa cum o descrie Sally.
Dagenham1 460x306 Made in Dagenham (2010)

In 1968, 187 de muncitoare ale companiei Ford din Dagenham, Anglia, se revolta in momentul in care nu li se recunoaste adevarata calficare a muncii pe care o desfasoara (trecand de la categoria B, la categoria C, desi barbatii cu acelasi grad de munca nu sufereau retrogradari) si inceteaza productia. Evident, sindicatul nu le sustine, cu exceptia lui Albert, interpretat de Bob Hoskins (Enemy of the Gates, 2001; Hook, 1991) care le mai da cate un imbold. Rita O’Grady (Sally Hawkins) devine ,,sefa” protestatarelor si prin experientele ei, prin trairile ei vedem ca atunci cand femeile intra in greva, lucrurile se complica dublu. Pe langa a milita pentru dreptuile ei, muncitoarele din Dagenham aveau un sot, copii care le cereau sa isi schimbe prioritatile si sa lase marile decizii in mainile barbatilor pentru a-si vedea de viata de familie mai departe. Veti vedea ca egalitatea in drepturi cu barbatii nu a fost doar o problema a clasei muncitoare, ca in procesul de realizare a unei legi pentru plata egala este nevoie de solidaritate din partea femeile, dar si a barbatilor si ar mai fi si o frumoasa poveste de iubire dintre Rita si sotul ei. Poate ca veti gasi subiectul intr-o oarecare masura nu foarte ,,atragator”, dar va propun sa incercati filmul pentru ca ne arata un pas pe care femeile l-au facut si care au schimbat intreaga lume. Apoi, mai vedeti si atmosfera anilor ’60 din Anglia, ceva vestimentatie interesanta si un dialog care
mi-a placut in mod particular intre personajul Rita si Barbara Castle (interpretata de Miranda Richardson-The Hours, 2002; The Phantom of the Opera, 2004).
made in dagenham 460x305 Made in Dagenham (2010)

Made in Dagenham a primit trei nominalizari la premiile BAFTA, iar regia ii apartine lui Nigel Cole, cunoscut pentru realizarea unor productii precum Calendar Girls (2003) sau A Lot Like Love (2005).
Vizionati trailer-ul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.