Cinefilul: State of Play (2009)

4

state of play afis 208x300 Cinefilul: State of Play (2009)Actori: Russell Crowe, Ben Affleck, Helen Mirren, Rachel McAdams, Robin Wright Penn, Jeff Daniels

State of Play avea toate premisele unui film bun. O distribuţie trăsnet din care se disting Russell Crowe (au început să-i placă rolurile de investigator, vezi American Gangster, vezi Body of Lies) şi Helen Mirren. Un scenarist (Tony Gilroy) specializat în filme explozive (trilogia Bourne, Michael Clayton sau Duplicity). Un regizor – Kevin Macdonald – cu un palmares demn de luat în seamă: documentarul My Enemy’s Enemy şi The Last King of Scotland. La final, după ce te ţine cu sufletul la gură şi te plimbă prin tot felul de conspiraţii economico-politico-militare, îţi dai seama că State of Play chiar e un thriller reuşit, printre cele mai bune realizate în ultima vreme.

Moartea misterioasă a asistentei şi amantei congressmanului Stephen Collins (Ben Affleck) devine subiect de investigaţie pentru jurnaliştii de la Washington Globe. Ancheta este condusă de Cal McAffrey (Russell Crowe), un ziarist care are o relaţie de prietenie cu politicianul Collins. Faptele par cu atât mai state of play 1 300x199 Cinefilul: State of Play (2009)încurcate, cu cât politicianul este cel care conduce investigaţiile asupra corporaţiei PointCorp, una care pare că ascunde lucruri dubioase. McAffrey se implică total în anchetă, descoperă piste noi împreună cu echipa sa şi este cu un pas înaintea poliţiştilor în acest caz. Treptat, lucrurile încep să prindă contur, jurnaliştii află multe secrete teribile, iar toatele piesele strânse şi puse cap la cap par să dea un singur verdict. Dar lucrurile nu sunt întotdeauna aşa cum par la prima vedere, iar finalul ne surprinde cu o răsturnare spectaculoasă de situaţie.

state of play 2 300x212 Cinefilul: State of Play (2009)Dincolo de latura sa politică, de cea corporatistă, filmul ne prezintă şi o lecţie despre cum se face jurnalismul de clasă. Cal McAffrey se ceartă cu şefa sa, interpretată de Helen Mirren, pentru că nu vrea să publice lucruri facile, detalii de tabloid care nu au nicio relevanţă în cadrul anchetei. El vrea să îşi ducă până la capăt investigaţia, bazându-se pe probe solide, obţinute nu întotdeauna foarte ortodox şi să-şi facă meseria în ciuda presiunilor din diferite părţi. Acest tip de jurnalism a fost prezent pe marile ecrane prin cel puţin două producţii: clasicul All the President’s Men, legat de afacerea Watergate ce a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon şi The Paper al lui Ron Howard.

Una peste alta, State of Play este un film pe care îl recomand pasionaţilor de filme de acţiune şi nu numai.

Vizionati trailer:

4 COMENTARII

  1. […] regizorului Alfred Hitchcock, in timp ce Helen Mirren (Elisabeth I, The Queen, The Last Station, State of Play) o va interpreta pe Alma Reville, sotia lui Hitchcock. Scarlett Johansson (Lost in Transation, In […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.