The Last King of Scotland (2006)

10

Unul dintre cele mai sinistre personaje ale istoriei mondiale, un dictator sângeros, sadic, care n-avea mamă, n-avea tată, care nu avea milă nici pentru apropiaţii săi este umanizat de Forest Whitaker. Actorul reuşeşte o creaţie care îţi taie răsuflarea (răsplătită pe merit cu un Oscar şi un Glob de Aur), dar mă îndoiesc că adevăratul dictator avea atât de multe nuanţe câte ne dezvăluie Whitaker. Interesant este şi modul de abordare: vedem toată nebunia lui Idi Amin prin ochii unui medic european. Filmul este realizat de Kevin Macdonald, un specialist în documentare, după cartea cu acelaşi nume a lui Giles Folden.

the last king of scotland 1 300x196 The Last King of Scotland (2006)

Nicholas Garrigan (James McAvoy) este un medic scoţian, care ia o decizie bizară pentru cunoscuţii săi: pleacă în Uganda. La un moment dat, în timpul unei manifestări populare, el îl întâlneşte pe Idi Amin, preşedintele ţării, care se bucura de popularitate în rândul oamenilor. Nicholas reuşeşte să-l impresioneze pe Idi Amin (Forest Whitaker), care îi face o propunere de nerefuzat: să-i devină medicul personal şi principalul consilier. Cine n-ar fi acceptat ?  Tânărul scoţian este fascinat la început de personalitatea lui Idi Amin dar treptat va descoperi că dictatorul are mai multe feţe. Crize violente izbucnite din nimic, apoi un comportament schimbat cu 180 de grade în numai câteva secunde, îl fac Nicholas Garrigan să-şi pună multe întrebări legate de sănătatea mentală a lui Idi Amin. Încercările sale de a-l tempera şi a-l aduce pe calea cea bună sunt sortite eşecului, iar scoţianul ajunge chiar să se teme pentru viaţa lui chiar dacă era/fusese cel mai apropiat colaborator al dictatorului.

the last king of scotland 2 300x197 The Last King of Scotland (2006)

Filmul nu urmăreşte tot destinul lui Idi Amin, ci doar o parte, probabil cea mai importantă, în care dictatorul tăia şi spânzura (la propriu) în Uganda. Istoria ne spune că în 1979 a fost înlăturat de la putere şi că a murit în 2003 în Arabia Saudită. De moarte bună, la 78 de ani, o moarte nu foarte des întâlnită printre dictatori,  dar poate că nu reprezenta o miză deosebită pentru comunitatea internaţională. Aproximativ 500.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Uganda, în timpul celor opt ani de teroare instauraţi de Idi Amin. Nu e un film prea uşor de văzut, mai ales din pricina scenelor de violenţă, dar cu siguranţă e o producţie cu greutate, una din cele mai importante ale acestui mileniu.

Vizionaţi trailer:

10 COMENTARII

  1. Un film superb si impresionant,unul dintre preferatele mele…un scenariu curat si puternic…James face un rol de exceptie…

  2. Un film de referinta..! James se intrece pe sine..! Un rol mare..aducandu-i primul Oscar din cariera..! Merita vizionat!

  3. […] 31. The Last King of Scotland (2006) […]

  4. Filmul se vrea a fi un thriller dar cred ca poate fi un candidat serios al genului horror. Foarte multe scene de o cruzime iesita din comun. Totusi pot spune ca este un film din categoria celor bune , si asta in mare parte pentru ca trateaza foarte subtil psihologia dictatoriala din punct de vedere nominal si mai ales pentru drama pe care o aduce in fata spectatorului. Filmul defineste foarte bine , pe langa culoarea timpului si a locului , si sufletul dictatorului precum si sentimentul de frica al natiunii. Mi se pare ca este tipic clasicului incepe cu Idi Amin dansand dupa ce a preluat puterea , se termina cu un nou presedinte dansand , lasand astfel de inteles faptul ca Uganda merge mai departe indiferent de masacrele prin care a trecut. Realitatea de astazi ne arata a Uganda merge inainte dar fara sa fi invatat prea multe. Filmul este mai mult decat o lectie de istorie , este si o lectie de morala . Revenind la psihologia personajului principal , ma frapeaza dubla personalitate a lui fata de doctor. E impresionant cum trece de la o stare la alta , de la o fata la alta. Cred ca Forest face cel mai bun rol al sau.

  5. […] un specialist al biografiilor, dacă ne gândim că a lucrat la Frost/Nixon, The Damned United, The Last King Of Scotland. Regia îi aparține lui Ron Howard, tot un specialist al producțiilor inspirate de fapte reale, […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.