Rush (2013)

0

Formula 1 a fost întotdeauna o competiție care a născut rivalități legendare. Au fost fie unele de conjunctură între doi piloți care ajungeau să se lupte pentru titlul mondial într-un an, dar în anul următor unul dintre ei sau amândoi dispăreau din prim-plan din diverse motive și se stingea și concurența lor, dar și rivalități care au dăinuit peste ani cum este cea prezentată în film și nu a încetat nici măcar atunci când piloții au ajuns coechipieri, vezi în acest sens și documentarul Senna.
Scenariul este semnat de Peter Morgan, un specialist al biografiilor, dacă ne gândim că a lucrat la Frost/Nixon, The Damned United, The Last King Of Scotland. Regia îi aparține lui Ron Howard, tot un specialist al producțiilor inspirate de fapte reale, dacă ne gândim la Frost/Nixon, Cinderella Man,  A Beautiful Mind, Apollo 13.

rush 2 460x306 Rush (2013)

Rivalitatea dintre britanicul James Hunt (Chris Hemsworth) și austriacul Niki Lauda (Daniel Bruhl) a început încă din 1970 când cei doi s-au „ciocnit” în Formula 3. Nu s-au înțeles de la început poate și pentru că erau diferiți. James Hunt avea o viață boemă, pasionat de petreceri și de femei, în timp ce Niki Lauda punea munca pe primul plan și era pasionat de tot ceea ce însemna o mașină, nu doar de condusul ei.  A urmat o luptă de la distanță în care fiecare încerca să fie cu un pas înaintea celuilalt până când și-au atins scopul, au ajuns în Formula 1 și au început să se lupte pentru supremație.
Cea mai dramatică luptă dintre cei doi s-a dat în anul 1976. Niki Lauda devenise campion mondial cu un an înainte, era principalul favorit, dar James Hunt ajunsese la o echipă puternică și îi putea pune probleme austriacului.  Primele curse fusese dominate de Lauda, dar Hunt reușea să țină destul de aproape în clasamentul general. Ce a urmat apoi avea să depășească orice închipuire și cred că nimeni nu putea anticipa deznodământul sezonului 1976 de Formula 1, unul de un dramatism rar întâlnit în cursele de mașini.

rush 3 460x335 Rush (2013)

Fanii Formulei 1 cunosc toată povestea. Ceilalți care nu sunt neapărat amatori de această competiție vor descoperi o poveste captivantă, cu răsturnări  de situație incredibile, care trece dincolo de granița sportivă pentru că în cele din urmă este o poveste despre viață. Probabil că amatorii Formulei 1 vor fi un pic dezamăgiți pentru că nu sunt suficiente scene de la cursele de mașini, dar pentru publicul neutru cred că este mai bine că accentul cade mai mult pe povestea dintre Hunt și Lauda și nu cred că este un lucru rău, oferind o mai mare complexitate și o mai bună înțelegere a duelului lor.

 

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.