La Dolce Vita (1960)

0

În regia lui Federico Fellini, „ La Dolce Vita” este filmul care a dat naștere cuvântului paparazzi, inspirat bineînțeles din numele personajului secundar Paparazzo (Walter Santesso). Îmbinând simboluri creștine cu un stil de viață modern, dar lipsit de note spirituale, pelicula este una de referință, fiind un exemplu clasic al cinematografiei din Italia. Povestea lui Marcello Rubini (Marcello Mastroianni), un jurnalist ambițios, dar care se lasă tentat cu ușurință de femeile pe care le întâlnește, reprezintă drama omului din secolul XX, care tânjește după experiențe profunde, dar alege calea ușoară.

dolce vita3 460x343 La Dolce Vita (1960)

Deși este logodit cu Emma (Yvonne Furneaux) și pare chiar îndrăgostit de aceasta, o înșală cu fiecare ocazie, fără a arată vreo urmă de regret. Una dintre scenele reprezentative este momentul în care Marcello se află în fântâna Trevi alături de o actriță suedeză care îl fascinează. De asemenea, ni se oferă un motiv pentru comportamentul lui imoral, în momentul în care tatăl său apare la Roma și pleacă cu o dansatoare dintr-un club, dar din păcate suferă un ușor infarct la scurt timp. Un alt șoc îl reprezintă crima bunului său prieten, Steiner, care din teama greutăților pe care copii lui le-ar putea întâmpina în viață, îi omoară după care se sinucide.

dolce2 460x292 La Dolce Vita (1960)

„La Dolce Vita” demonstrează faptul că se pot crea scene dramatice, care au impact asupra publicului și care arată cea mai înfricoșătoare parte umană fără a apela la imagini violente sau care necesită efecte speciale. Simpla interacțiune dintre personaje realizează un tablou deranjant al societății și a nevoii de senzațional pe care a resimt majoritatea. Fellini este într-adevăr un maestru al dramatismului și al contextelor stânjenitoare, nu doar pentru actori, cât și pentru public, care este forțat să își pună întrebări incomode. Nu este un film pentru oricine, dar ar fi mare păcat să nu fie vizionat măcar o dată, pentru a vedea capodopera unui geniu cinematografic.

060611 DolceVita Post1 460x196 La Dolce Vita (1960)

 

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.