Alexander (2004)

1

Povestea celui mai mare comandant din istorie, Alexandru cel Mare, a ajuns (încă o dată) în cinematografe, în acest caz fiind în regia lui Oliver Stone și avându-l în rol principal pe Colin Farell. Irlandezul reușește să interpreteze surprinzător de convingător personajul conducătorului carismatic, care avea totuși câteva probleme mentale evidente în relațiile lui cu tatăl său (Val Kilmer), mama sa (Angelina Jolie) și cu prietenul cel mai bun, Hefaistion (Jared Leto).

casting alexander 590 460x272 Alexander (2004)

Pelicula nu se axează doar pe perioada de glorie a macedonului, ci prezintă povestea încă din copilărie, pentru a oferi o imagine cât mai amplă asupra vieții și comportamentului enigmatic al acestuia. De mic copil i s-a repetat lui Alexandru că el este special, un dar din partea zeilor și că poate face lucruri mărețe. Iar acesta nu a dezamăgit. Bătălia cu imperiul persan și cucerirea acestuia reprezintă o parte semnificativă din producție, conținând majoritatea elementelor dramatice și impunătoare. Una dintre dezamăgirile filmului, pentru mine, a fost căsătoria lui Alexandru cu Roxana (Rosario Dawson), între cei doi neexistând o legătură palpabilă. Ceea ce este bizar, dat fiind faptul că între Farell și Leto se poate simți o tensiune pe ecran, iar relația dintre cei doi nu este exprimată explicit.

hqdefault 460x345 Alexander (2004)

În ciuda faptului ca are o distribuție la care mulți doar visează, pe listă fiind și Sir Anthony Hopkins (Ptolomeu I), Christopher Plummer (Aristotel), Rosario Dawson, pelicula a avut în mod cert un defect major, neputând să egaleze nici măcar bugetul investit.Dar care să fi fost problema? Actorii cu siguranță au incercat să ofere tot ce puteau, cu toate că Jolie a fost criticată în rolul Olympiei, iar regia nu este atât de dezastruoasă pe cât au vrut unii critici să demonstreze. Poate una dintre caracteristicile inconveniente pentru public a fost relația nu tocmai ortodoxă dintre Alexandru și Hefaistion, motiv pentru care producția a fost dată în judecată de către câteva personalități din Grecia. Mulți spun că nu există o doză suficientă de dramatism și că secvențele nu urmează un fir logic. Nu știu exact care a fost motivul, dar vă pot asigura că nu este atât de rău pe cât ați auzit, iar filmele grandioase își permit scene lungi și complicate de bătălie. Personal, nu mi s-a părut documentar, monologul marca Anthony Hopkins nu poate fi plictisitor orice s-ar întâmpla, iar Farell și-a făcut treaba mai bine decât m-aș fi așteptat. Îl recomand și vă sfătuiesc să îl criticați din propriul punct de vedere, fără a lua în considerare afirmațiile cârcotașe exagerate. Un film la fel de controversat ca și viața personajului principal.

alexander elephant 1101272681 Alexander (2004)

 

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.