Temple Grandin (2010)

3

Temple Grandin a fost unul din marii câştigători ai premiilor Emmy din acest an, reuşind să câştige şapte premii dintr-un total de 15 nominalizări şi cred că va avea câteva nominalizări şi la Globurile de Aur de luna viitoare. Filmul este inspirat dintr-un caz real şi spune povestea lui Temple Grandin, o femeie diagnosticată cu autism încă din copilărie, care reuşeşte să-şi depăşească toate problemele şi să devină o persoană de succes, fiind totodată şi un exemplu pentru alte persoane care suferă de autism. Un film pentru televiziune, realizat de HBO, emoţionant, cald, amuzant pe alocuri, cu un mesaj puternic: daci ai voinţă, poţi învinge toate dificultăţile.

temple gradin 1 460x290 Temple Grandin (2010)

Temple Grandin (Claire Danes) nu a vorbit până la vârsta de patru ani spre îngrijorarea mamei sale, iar verdictul medicului a fost unul cât se poate de clar: fata suferă de autism. Temple nu putea gândi decât în imagini şi era o persoană nu foarte sociabilă, care nu accepta îmbrăţişări nici din partea mamei sale. Filmul nu insistă mult pe perioada copilăriei, ci se axează pe cea petrecută în colegiu şi la scurt timp după colegiu, cu numeroase incursiuni în perioada de liceu. Într-o vacanţă de vară petrecută la ferma mătuşii sale, Temple devine foarte apropiată de vitele pe care le au aceştia şi încearcă să le studieze comportamentul, descoperind astfel sensul unei părţi din existenţa sa. Ulterior, ea va proiecta adevărate sisteme revoluţionare, care îi impresionează pe specialişti şi care sunt folosite în prezent în fermele americane pentru reducerea stresului la vite.

temple garden 2 460x306 Temple Grandin (2010)

Drumul până aici a fost unul dificil, în care a suportat batjocura colegilor, dar în care a avut sprijinul constatat al mamei sale care a vrut ca Temple să ducă o viaţă cât de cât normală şi să nu fie internată într-un centru pentru persoanele cu autism.
Filmul îi prilejuieşte lui Claire Danes un adevărat tur de forţă, ea reuşind să intre perfect în pielea personajului său. De altfel, actriţa s-a întâlnit de mai multe ori cu adevărata Temple Grandin pentru a înţelege cât mai bine comportamentul acesteia. Regia îi aparţine lui Mick Jackson, specializat în ultima perioadă în producţii de televiziune, dar care are în palmares The Bodyguard cu Kevin Costner şi comedia LA Story cu Steve Martin, ambele realizate la începutul anilor 90.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. […] 4. Temple Grandin (2010) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.