Entre les murs (2008)

1

entre les murs afis 205x300 Entre les murs (2008)

Relaţia profesor-elevi certaţi cu disciplina a fost exploatată în numeroase filme. Exemplele care îmi vin acum în minte îi au ca protagonişti pe Sidney Poitier şi Michelle Pfeiffer şi poarta marca americană. Cei doi preiau clase cu probleme, elevi indisciplinaţi care încearcă să le pună beţe-n roate, subminându-le autoritatea. Ce se întâmplă până la final ? Profesorii ştiu să intre în sufletele elevilor cu probleme, să-i ajute, să-i înţeleagă, să-i câştige de partea lor, iar indisciplinaţii de la început devin mai blânzi şi mai docili decât nişte mieluşi. Aşadar, înainte de a vedea Entre les murs, uitaţi de aceste clişee. Francezii nu calcă pe urmele americanilor ! entre les murs 1 150x150 Entre les murs (2008)

Filmul este realizat după cartea lui Francois Begaudeau care chiar a trăit întâmplările povestite pe vremea când era profesor la o şcoală din suburbiile Parisului. Tot el a realizat scenariul şi, fapt mai puţin obişnuit, tot el interpretează rolul principal în filmul regizat de Laurent Cantet. Entre les murs a intrat pe ecranele noastre cu titlul „În clasă”, exact locul unde se desfăşoară cam 80 la sută din film. Restul se petrece în cancelarie şi mai sunt scurte cadre din curtea şcolii. Dar cam atât. În timp ce urmăream filmul aveam senzaţia că practic un fel de voyeurism intelectual, dacă există aşa ceva. Adică, îmi închipuiam că stăteam într-un colţ al clasei şi urmăream ce se întâmpla acolo, fără să fiu văzut. Asistam la lecţiile de franceză ale profesorului şi la relaţia sa, de multe ori tensionat-încordată cu elevii săi, majoritatea copii de imigranţi.

entre les murs 2 150x150 Entre les murs (2008)Entre les murs curge lent şi mare parte din film ai senzaţia că nu se întâmplă nimic deosebit. „Războiul” dintre profesor şi elevi nu foloseşte arme de distrugere în masă, sunt mai multe clinciuri, iar tensiunea nu este foarte perceptibilă de la început. Ea creşte gradat până când izbucneşte într-un conflict în toată regula între profesor şi unul din elevi-problemă ai clasei. În acel moment, dascălii sunt puşi într-o situaţie delicată: să taie în carne vie sau să pună batista pe ţambal ?

Download subtitrare “Entre les murs” in curand.

Deşi a câştigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2008, filmul nu mi s-a părut aşa grozav încât să merite acest premiu. Am senzaţia că tema a impresionat mai mult decât producţia în ansamblul ei, întâmplările din clasă reprezintă problemele etnice ale Franţei la o scară mai mică.

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.