Cum a fost la Premiile Gopo 2013

1

Azi-noapte a avut loc cea de-a saptea editie a “Oscarurilor romanesti”, care s-a desfasurat la Opera Nationala Bucuresti. Desi cinematografia romaneasca a luat un avant foarte mare in ultimii ani, doar 4 filme au concurat pentru trofeul cel mare, oferit celui mai bun film romanesc, acestea fiind: Despre oameni si melci, Undeva la Palilula, Toata lumea din familia noastra si Visul lui Adalbert. Undeva la Palilula a inceput in forta, avut cele mai multe nominalizari (11), drept urmare si cele mai multe statuete obtinute (in numar de sapte), anume: Cel mai bun decor, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj/coafura, Cea mai buna imagine, Cea mai buna muzica originala, Cel mai bun montaj si premiul oferit de Asociatia Operatorilor de Film din Romania.

Marele trofeu a fost adjudecat de pelicula “Toata lumea din familia noastra”, in regia lui Radu Jude, care primeste pentru a patra oara statueta. Acesta nu a fost prezent la ceremonie, premiul fiind inmanat producatoarei Ada Solomn, care si-a permis sa vorbeasca in numele lui, intrucat ii leaga un drum lung, Toata lumea din familia noastra fiind al cincilea proiect la care au lucrat impreuna, iar alte doua urmeaza sa apara. Producatoarea a tinut discursul in lacrimi, spunand ca “aceasta industrie cinematografica din Romania poate fi unita”. Radu Jude a castigat premiul si pentru cel mai bun regizor. Toata lumea din familia noastra a fost rasplatit cu 6 trofee, printre care “Cel mai bun actor in rol principal” (care i-a revenit lui Serban Pavlu, aflat la prima nominalizare), Cel mai bun scenariu (Radu Jude, Corina Sabau), Cea mai buna actrita in rol principal (Mihaela Sarbu, care i-a luat premiul actritei Tamara Buciuceanu), cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu, singurul actor nominalizat pentru 2 interpretari, si pentru Visul lui Adalbert)

Marele absent din lista nominalizatilor, care ar fi castigat cu siguranta premiul pentru cel mai bun film romanesc, a fost filmul “Dupa dealuri”, in regia lui Cristian Mungiu. Fara aceasta productie Gopo a pierdut si o categorie veritabila, anume “Cea mai buna actrita in rol principal.” Lipsa acestui film a fost resimtita la nivel de subtitlitati. Producatoarea Ada Solomon a mentionat faptul ca “aceasta competitie ar fi fost mai minunata daca ar fi fost completa”. Acest “minus” a fost compensat cu prezenta in sala a regizorului si a echipei Pozitia Copilului. Regizorul Calin Peter Netzer si actrita Luminita Gheorghiu au fost cei care au oferit premiul pentru cel mai bun film romanesc. Inainte de a anunta marele castigator, acestia au fost puternic aplaudati de catre public pentru succesul pe care Pozitia Copilului l-a obtinut la Festivalul International de Film de la Berlin, dar si la noi in tara.

Premiul “cel mai bun film de debut” a fost acordat filmului Visul lui Adalbert. Aceasta categorie a fost prezentata dupa ce Undeva Palilula castigase pe banda rulanta cateva premii, iar de aici si discursul usor nonconformist al regizorului Gabriel Ichim: “Este o bucuria si o multumire pentru mine, o bucurie pentru ca in sfarsit intrerupem seria de Palilula si o multumire lui Mungiu pentru ca m-a lasat sa castig acest premiu”.

Distinctia pentru cel mai bun scurtmetraj i-a revenit lui Adrian Sitaru pentru “Chefu”, fiind a doua statueta castigata de acesta. Nu a putut fi prezent la ceremonie, intrucat este plecat in tara pentru turneul de promovare al filmului Domestic.

Premiul pentru cel mai mare succes la public în anul precedent a fost obtinut de doua comedii, “Despre oameni și melci” care a avut cei mai mulți spectatori (63.778) si de productia “Minte-ma frumos”, cu cele mai mari incasari. “Bucuria mea este ca filmul romanesc aduce spectatori (..) iar actorii care joaca in filme de public nu trbuie ignorati“, a precizat regizorul Tudor Giurgiu.

Doua distinctii cat se poate de importante au fost acordate in cadrul galei, anume premiul pentru intreaga activitate acordat lui Constantin Codrescu si premiul pentru intreaga cariera oferit marelui actor Mitica Popescu. Acesta a tinut un discurs emotionant, fiind aplaudat cu sala in picioare: “Cine ma va cauta pe urma in cuvintele mele ma va gasi ratacind printre stele.”

Exista si un premiu acordat distribuitorlor de film, care se lupta pentru a aduce tara cele mai bune productii. “Holy Motors” a fost castigatorul acestui premiu, sau mai exact, distribuitorul Independenta film, aflat la a cincea statueta Gopo.

Gala Premiilor Gopo a fost dedicata nu numai premierii filmelor romanesti, dar si comemorarii marilor personalitati din cinematografia romaneasca care ne-au parasit anul trecut. Un omagiu i-a fost adus lui Sergiu Nicolaescu prin prezentarea unui montaj cu cele mai prolifice imagini din filmele sale. Irina Petrescu, Iurie Darie si Serban Ionescu au fost si ei amintiti in cadrul ceremoniei. Tot aseara, au fost si prezentate printr-un mic preview o parte dintre cele mai asteptate filme ale anului 2013, printre care Deja Vu, Youtube Bazaar (ambele in regia lui Dan Chisu), Cainele Japonez (Tudor Giurgiu) sau Love Building (Dragos Bucur).

Lista completa a castigatorilor:

Cel mai bun film
Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude

Cel mai bun regizor
Radu Jude, pentru Toată lumea din familia noastră

Cel mai bun actor
Șerban Pavlu, pentru Toată lumea din familia noastră

Premiul pentru Întreaga Carieră
Mitică Popescu

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar
Gabriel Spahiu, pentru Toată lumea din familia noastră

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar
Mihaela Sîrbu, pentru Toată lumea din familia noastră

Cel mai bun scenariu
Radu Jude, Corina Sabău, pentru Toată lumea din familia noastră

Premiul pentru Întreaga Activitate
Constantin Codrescu

Cea mai bună imagine
Adrian Silișteanu, Undeva la Palilula

Cel mai bun machiaj, cea mai bună coafură
echipa Undeva la Palilula

Cel mai bun film documentar

Turn Off the Lights, Ivana Mladenovic

Premiul Tânără Speranță
regizorul Nicolae Constantin Tănase

Cel mai bun debut
Visul lui Adalbert, regia Gabriel Achim

Premiul publicului pentru filmul cu cele mai mari încasări
Minte-mă frumos, regia Iura Luncașu

Premiul publicului pentru filmul cu cei mai mulți spectatori
Despre oameni și melci, regia Tudor Giurgiu

Cel mai bun montaj
Cătălin Cristuțiu, pentru Undeva la Palilula

Premiul CineTePrinde
Adrian Titieni

Cea mai bună muzică originală

Vasile Șirli, pentru Undeva la Palilula

Cele mai bune decoruri
Helmut Sturmer, Dragoș Buhagian, pentru Undeva la Palilula

Cele mai bune costume
Lia Manțoc, pentru Undeva la Palilula

Vezi si restul de fotografii (aproape 100) pe pagina noastra de facebook.com/filmetaricom, unde puteti vedea si pozele de pe covorul rosu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.