Cinci filme despre sclavie

0

Sclavia a fost o temă care a revenit și în 2013 în preocupările realizatorilor de film după ce și în anul anterior stârnise interesul acestora. Unele filme s-au bucurat de un succes mai mare, altele mai puțin, au fost criticate pentru diverse motive, dar un lucru este sigur: nu au trecut neobservate. Prin urmare sclavia este o temă din nou la modă în cinematograful american și nu este exclus să o regăsim și în 2014 sau 2015.
Vă propun să ne amintim cinci filme care au avut ca temă sclavia, producții mai vechi sau mai recente, cu impact asupra criticilor și publicului. Ordinea este cronologică.

Spartacus (1960)

Probabil unul dintre cei mai cunoscuți sclavi din istorie, Spartacus are meritul de a fi declanșat o revoltă care va zdruncina Imperiul Roman. O ecranizare monumentală, semnată de Stanley Kubrick, cu Kirk Douglas și Laurence Olivier în rolurile principale.

 

Amistad (1997)

Filmul pleacă de la un asemenea fapt istoric real, revolta sclavilor de pe vasul Amistad, capturarea lor de către americani și procesul iscat pentru libertatea lor, ei fiind apărați chiar de către un fost președinte al SUA.

 

Django Unchained (2012)

Tarantino a făcut un film cu sclavi și despre sclavi, dar în genul westernurilor-spaghetti. Povestea unui sclav eliberat de un vânător de recompense, cei doi încercând să redea libertatea soției fostului sclav.

 

Lincoln (2012)

Probabil cel mai important film despre sclavie deoarece se ocupă chiar de abolirea acesteia. Filmul prezintă eforturile lui Abraham Lincoln ca sclavia să nu mai existe, luptele sale cu mentalitățile epocii, cu oamenii care doreau ca lucrurile să rămână neschimbate.

 

12 Years a Slave (2013)

Cel mai recent film cu acest subiect este inspirat tot dintr-un caz real. El prezintă povestea lui Solomon Northup, un cetățean de culoare, născut liber, care ajunge să fie vândut ca sclav și să treacă prin momente cumplite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.