12 Years a Slave (2013)

1

Coincidență sau nu, anul cinematografic 2014 începe în țara noastră cu 12 Years a Slave, socotit de cei mai mulți critici americani drept cel mai bun film din 2013 și probabil unul dintre marii favoriți la Oscarurile din acest an. Bazat pe o poveste reală, filmul poartă semnătura regizorului britanic Steve McQueen, aflat doar la cel de-al treilea lungmetraj, după Hunger și Shame, iar scenariul a fost adaptat după cartea lui Solomon Northup de către John Ridley, un scenarist mai degrabă de televiziune, care a dat lovitura cu acest film, care i-a adus numeroase premii până în prezent, dar și nominalizări care se pot transforma în alte distincții. Trebuie spus că Steve McQueen l-a ales pe John Ridley în urmă cu mai mulți ani pentru a spune împreună o poveste despre sclavia din America, iar planul lor a început să prindă contur doar după ce le-a căzut în mână cartea Twelve Years a Slave.

12 Years a Slave 1 460x306 12 Years a Slave (2013)

Acțiunea începe în 1841. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) este negru, dar trăiește ca un cetățean liber, în  New-York, este căsătorit, are doi copii și își câștigă existența ca violonist. Viața sa va lua o întorsătură radicală în momentul în care este păcălit să meargă la Washington de către doi invidizi dubioși pentru o slujbă bine plătit, iar de aici este vândut ca sclav. Orice încercare a sa de a spune că este cetățean liber, este aspru pedepsită. Așa că el este nevoit să învețe să supraviețuiască. În cele din urmă este cumpărat de Edwin Epps (Michael Fassbender), o brută cu chip de om, care tratează sclavii fără milă. Solomon caută diverse modalități prin care își poate anunța familia, prietenii, de situația în care se află, dar aceste încercări îi pot pune în pericol viața.

12 years a slave 2 460x297 12 Years a Slave (2013)

Povestea este spusă fără ocolișuri de către Steve McQueen, care nu încearcă să cosmetizeze nimic și prezintă câteva scene violente, dar și secvențe greu de privit pentru firile mai sensibile. Insistă foarte mult pe prim-planuri, pe trăirile personajelor, pentru a obține cât mai multă emoție. Interpretările actorilor sunt nemaipomenite. Chiwetel Ejiofor, aflat poate la primul său rol principal și Michael Fassbender au parte de cele mai multe apariții, dar și cei cu partituri mai mici impresionează la fel de tare. Este cazul lui Paul Giamatti, într-un rol complet diferit de cum l-ați văzut până acum și Paul Dano, care parcă își alege cele mai nesuferite personaje, vezi și Prisoners. Brad Pitt apare și el în 2-3 scene, în rolul unui personaj vital pentru soarta lui Solomon, dar nu impresionează, e mai mult o mișcare de marketing prezența lui în acest film pentru a atrage cât mai mulți spectatori.
Mă așteptam poate la ceva mai mult având în vedere cât a fost de lăudat, dar până la urmă, 12 Years a Slave este un film reușit, cu un subiect dur, care mai mult că nu va fi pe gustul tuturor.
Filmul poate fi urmărit în cinematografele din România începând din 3 ianuarie.

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.