Afacerea Tanase (2013)

1

Și-a făcut timid apariția în cinematografele noastre un documentar de lungime medie, cam cât un episod dintr-un serial dramă american, intitulat Afacerea Tănase. Filmul prezintă un episod mai puțin cunoscut din istoria spionajului din România și Franța, un eveniment cu mari implicații în politica internațională, acum mai bine de 30 de ani, deci în plin Război Rece. E o poveste care te va lăsa fără cuvinte, una care eclipsează toate filmele de spionaj ca o dovadă că faptele reale bat oricând imaginația scenariștilor. Și câte povești asemănătoare mai există, dar care nu ne sunt cunoscute.  Aștept în curând și un film artistic pe acest subiect sau, de ce nu, un serial.

afacerea tanase 2 460x324 Afacerea Tanase (2013)

Anul 1982. Scriitorii Paul Goma și Virgil Tănase trăiesc în Franța, iar de aici critică prin orice mijloace regimul politic de la București. Ceaușescu și Securitatea vor să-i reducă la tăcere. Astfel, un spion al României în Franța, Matei Haiducu, este însărcinat cu uciderea celor doi, primind și ordine clare în acest sens, cum ar fi trebuit omorâți pentru a nu se da de bănuit că ar fi implicat statul român în aceste cazuri. Bărbatul, care făcuse spionaj industrial până atunci, se vede depășit de situație, știe că nu poate îndeplini ordinul, dar nu găsește o cale onorabilă de a depăși situația. Atunci el decide să apeleze la ajutorul serviciilor secrete franceze. Planul pus la cale de șefii spionajului francez, cu acordul președintelui de atunci al Franței, e mai tare decât o poveste cu James Bond.

afacerea tanase 460x259 Afacerea Tanase (2013)

Marele merit al acestui documentar este că folosește imagini de arhivă, probabil din reportajele realizate la vremea respectivă de televiunile franceze, pe lângă interviurile recente cu o parte din protagoniști. De asemenea, regizorul Ionuț Teianu  (scenarist la Despre oameni și melci) nu trage de subiect mai mult decât este cazul, nu încearcă să-l lungească inutil și de aceea filmul are doar aproape o oră. Scurt și cuprinzător.
Filmul a intrat în cinematografe la sfârșitul lunii octombrie și cred că mai poate fi urmărit prin anumite orașe.

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.