The big Lebowski (1998)

5

Comediile bune devin din ce in ce mai greu de gasit in zilele noastre. De cand cu filme ca acesta, am inceput sa ma indepartez de filmele “amuzante” noi si sa imi indrept atentia catre anii 90, pe cand comediile erau chiar haioase si utilizau de umor inteligent. Ultimul film de genul acesta pe care l-am vazut si mi-a placut mult de tot este The big Lebowski, o comedie neconventionala, asa cum imi place mie. 6a0120a64c65be970c0120a64cb6b5970c 800wi The big Lebowski (1998)

Personajul principal, Lebowski (Jeff Bridges), cunoscut si cu numele de The Dude, este un somer si bowler avid din Los Angeles. Viata sa linistita este perturbata de niste indivizi violenti care vin sa-i ceara o suma mare de bani, confundandu-l cu un milionar numit tot Lebowski (David Huddleston). Musafirii nepoftiti realizeaza greseala facuta, dar tot nu il scutesc pe Dude de distrugerea covorului sau. Acesta merge la bogatasul cu care fusese confundat sa-i ceara daune pentru covor si astfel cei doi Lebowski se cunosc. The Dude o mai cunoste si pe sotia milionarului, Bunny (Tara Reid), o tipa mult prea tanara, evident interesata de bani. Curand, Bunny este rapita iar Lebowski il cauta pe Dude ca sa duca rapitorilor banii de rascumparare, pe motiv ca acestia ar putea fii aceiasi golani care l-au vizitat de Dude cu ceva timp in urma. In peisaj mai apare si Walter (John Goodman), prietenul temperamental al Dude-ului care incearca sa-si convinga amicul sa pastreze banii. Situatia se complica si mai tare cand o cunoastem pe fiica miliardarului Lebowski, o artista excentrica. Ea ii sugereaza lui Lebowski cel somer ca se poate ca Bunny sa-si fi inscenat propria rapire. In film ne mai intalnim cu o gasca de nihilisti germani care erau presupusii rapitori, un regizor de filme pentru adulti care lucrase cu Bunny in trecut si alte personaje colorate si interesante. 1998 the big lebowski 004 The big Lebowski (1998)

Nu va impacientati. Acesta nu este nici pe departe un film de prost gust. A fost regizat cu cap si ce a iesit a fost o capodopera si un cult movie. Filmului nu ii lipseste un soundtrack tipic personalitatii protagonistului, iar dialogul este ironic si foarte bine ales. De fapt tot filmul este o mare ironie, o intamplare impresionanta in viata linistita a lui Dude Lebowski. Ce e interesant si chiar amuzant este ca aceste este foarte laid back mai tot timpul si nici una din intamplarile bizare cu care are de a face nu il scot din starea sa permanenta de relaxare. Sau sa fie iarba care o fuma ocazional? Oricum ar fi, The big Lebowski este o comedie clasica, asa cum nu se mai fac. Mergeti sa o vedeti, va garantez eu ca nu veti fi dezamagiti.

5 COMENTARII

  1. L-am vazut…are o poveste amuzanta si chiar si cateva glume chiar bune. Merita vazut dar doar in compania catorva prieteni…..

  2. Eeeee…! Da. Asa da! O comedia buna. O rampa de lansare a fratilor Coen..in stilul lor..obisnuit. Merita vazut.

  3. […] Turturro, actorul din filmele fraților Coen ( The big Lebowski) și regizorul comediei Romance&Cigarettes are un nou proiect. Este vorba despre Fading Gigolo, […]

  4. […] suficient să ne convingă să-l vedem. Cei doi scenariști sunt responsabili pentru filme precum The Big Lebowski, Barton Fink sau Fargo, iar acestea sunt titluri de până în anii 2000. Ca să înțelegeți de […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.