NexT Dance 2012

0

Așa cum a afirmat și Ada Solomon la Gala de deschidere a festivalului NexT 2012, filmele înscrise în programul NexT Dance animă publicul cinefil prin subiecte și atmosferă, „debordând de muzică și dans”. Organizatorii s-au hotărât să ne surprindă anul acesta, întâi cu numărul prezentat de voluntari, care au folosit instrumente de percuție pentru a semnifica începutul evenimentului și cu două secțiuni inedite, NexT Dance și NexT Imaginaria. Pentru cei care nu sunt fanii filmelor experimentale și care au o doză de grotesc, atunci scurtmetrajele ce prezintă coregrafii complicate pe muzică dramatică cu siguranță vor fi pe placul lor. Nu vă lăsați păcăliți totuși, peliculele nu sunt doar voie bună și mini musical-uri, reușesc să transmită mesaje puternice prin mișcări exacte și imagini zguduitoare. Iată câteva dintre filmele memorabile din acest program inedit.

Îmbinând notele clasice ale lui Tchaikovsky cu muzica modernă, „Collective Identity” se axează pe transpunerea emoțiilor în mișcări. Cu o coregrafie memorabilă și o atmosferă de opresiune socială, scurtmetrajul merge pe ideea stergerii identității personale pentru a crea una colectivă. Producția românească păstrează elemente déjà cunoscute din cinematografia autohtonă, dar reușește să atragă atenția și să te lase cu dorința de mai mult. Este de asemenea singurul film românesc înscris în program și pot spune că avem un reprezentant pe măsură.

Baldguy” va aduce zâmbetul pe fețele cinefililor prin muzică, versuri și prin modul absurd în care este prezentată o confesiune a unui tânăr în fața părinților și a întregului oraș. Dintre toate scurtmetrajele prezentate, acesta are doza cea mai mare de umor și totuși reușește să prezinte o situație problematică reală și  reacțiile oamenilor. Iar dacă e să ne luăm după personajul principal, dacă nu ne-am sărutat cu un tip chel până acum, nu știm ce pierdem.

Producția olandeză „Mirroring” reușește, în 11 minute, să creeze suspans, comedie și dramă. Prima parte a filmului arată o activitate îndrăgită a majorității, dansul pe melodii cunoscute, într-o cameră goală, după care se face trecerea rapid la un dans armonic, cu un început mai greoi ce-i drept, ca în final să transforme mișcările fluide într-o formă de atac. Memorabil, transmite emoții, te surprinde și, în primele minute, te face să fredonezi. Dintre toate filmele înscrise, pe acesta l-am așteptat și în mod clar nu m-a dezamăgit.

Integrând mișcări calculate și personaje colorate, coregrafia din „The Door” include, ați ghicit, un dans și cu o ușă, la care se adaugă acrobații interesante și o coloană sonoră industriliazată. Toate acestea se opresc brusc în momentul trecerii la o stare aproape letargică din partea protagoniștilor, care durează mult prea mult și care poate plictisi publicul.

Un fel de „Grease”, varianta modernă, care include și o prietenă cu mici problem psihice; cam asta este scurtmetrajul „Bench Seat”. Atunci când citești titlu, și mai ales cel tradus – „Interior. Mașină”-  și știind că face parte din programul NexT Dance, ai crede că  vor face o coregrafia întortocheată în spatele mașinii, dar de fapt vezi doi tineri, la o întâlnire, cu un început destul de stângaci care încep să povestească diferite momente, care în mod bizar sunt numere de dans. Desigur, personajul masculine află spre sfârșit că nu a făcut cea mai înțeleaptă decizie. Un film plăcut, american, care totuși reușește să surprindă spre final.

On Greed” părea promițător, cu titlul, cu subiectul – aparent este un film despre unul dintre 7 păcate capitale-, cu imaginea, dar este scurt, și discută mai mult despre o relație eșuată decât despre lăcomie, care este doar amintită. Din punct de vedere al imaginii și al mișcărilor de cameră, nu i se poate reproșa nimic, dar te lasă cu impresia că lipsește ceva.

Filmele înscrise la NexT Dance au fost într-adevăr o surpriză plăcută printer zeci de pelicule modern, care abordează aceleași subiecte în aceeași manieră pesimistă. Pentru cei care nu au reușit să ajungă ieri la festival, programul va fi reluat duminică, de la ora 17.30 la Cinema Studio.

 

Vizionați trailer:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.