Gomorra (2008)

1

Uitaţi toate producţiile cu mafioţi pe care le ştiţi înainte de a viziona acest film. Gomorra nu prea are legătură cu tot ce s-a mai făcut despre acest subiect. Chiar dacă e film italian, singura legătură pe care o are cu La Piovra (Caracatiţa) faimosul serial italian în România anilor 90 este limba deşi am dubii şi aici, multe replici fiind în dialect. Despre eventualele asemănări cu producţiile hollywoodiene cu mafioţi nu are rost să vorbesc. Nu există aşa ceva. Gomorra coboară în stradă, la omul simplu, care nu are cum să se apere împotriva Mafiei. El încearcă să supravieţuiască, să se târască, să nu supere pe nimeni pentru că nu ştie de unde poate primi un glonţ în cap. Un film necomercial despre o realitate dură, nefardată, despre Camorra, temuta mafie siciliană.

Gomorra 1 300x200 Gomorra (2008)

Filmul este format din cinci povestiri aparent fără vreo legătură între ele. Eroii sunt de vârste diferite, cu preocupări diferite, care sunt nevoiţi să trăiască în aceeaşi teroare. De la puşti teribilişti care cred că mafioţii sunt cei pe care îi văd ei la televizor, avându-l model pe Scarface, şi încearcă să-i copieze stilul, până la un croitor talentat, care este socotit trădător atunci când acceptă să lucreze şi pentru o societate chinezească, nu doar pentru firmele Camorrei. Teroarea este peste tot. Oamenii se tem să mai iasă din locuinţe, se baricadează în casă, familii întregi suferă deoarece un membru al său a trădat gruparea mafiotă în favoarea alteia. Pare o lume fără speranţă, în care fiecăruia îi poate veni rândul să fie ucis, în orice zi, ca la o ruletă rusească cinică şi fără recurs.

Gomorra 21 300x200 Gomorra (2008)

Gomorra este destul de dificil de urmărit, cel puţin în prima sa parte, nu doar din cauza violenţei, prezente din belşug pe tot parcursul filmului, ci a faptului că apar foarte multe personaje şi iniţial nu poţi face legături între acestea. Din fericire, în cea de-a doua parte lucrurile se cristalizează. Filmul este realizat după un roman al lui Roberto Saviano, un fost jurnalist italian, aflat de mai mult timp sub protecţia poliţiştilor. El a primit numeroase ameninţări cu moartea după ce a dezvăluit mecanismele mafiei siciliene în Gomorra. De asemenea, regizorul Matteo Garrone a locuit mai multe luni într-un cartier din Napoli pentru a se documenta înainte de a face filmul, iar mulţi dintre actorii care apar în Gomorra trăiesc zilnic în acel univers. Recomandat doar celor cu stomac tare, capabili să suporte toate scenele violente din acest film.

Vizionaţi trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.