Valmont (1989)

0

Am recunoscut de mult că mă dau în vânt după ecranizările societăților burgheze, de aici și întâmplarea, ușor programată, să dau peste Valmont. Filmul își are rădăcinile în romanul scriitorului francez Choderlos de Laclos- Les Liaisons Dangereuses (sau Legături periculoase)din 1782 și da, titlul este ostentativ plasat în această formulă tocmai ca să adulmeci ceea ce urmează. Iar imediat după titlu venea momentul în care eu cu gândurile mele naive stau în fața dvd-ului și compun povestea din scoață în scoarță după detaliile de pe afiș, îmi ceez așteptări și ghicesc soarta vreunui actor după expresia feței. De multe ori îmi iese, însă în cazul lui Valmont am zis bine naivă și nici nu pot să lansez premise că am întâlnit cazuri diferite. Însă, de ce nu, vă invit la un exercițiu de imaginație!

valmont 1989 02 g 460x308 Valmont (1989)
Și ca să vă conving că filmul merită oricum văzut, mă folosesc de piesa de rezistență: interpretarea excepțională a lui, Annette Bening-Merteuil, Colin Firth-Valmont, personajul principal și Meg Tilly- nefiricita Madame de Tourvel. Toate aceste nume alături de Cecile (Fairuza Balk), Grecourt (Jeffrey Jones) și lista nu se oprește aic,i formează un puzzle uman și al situațiilor limită în care compromisurile sunt la ordinea zilei. Totul pornește de la un pariu între Valmont și Merteuil și se transformă într-un meci cu mize foarte mari în care celelalte personaje gravitează pe terenul de joacă după regulile sau neregulile celor doi adversari.

valmont 1 460x302 Valmont (1989)
Cât de departe se poate ajunge? Asta vă las pe voi să urmăriți. Filmul are câteva premii la activ și nominalizări la BAFTA Awards pentru interpretarea actriței Annette Bening și pentru costumație, fiind o versiune mult mai reușită, zic eu, decât prima încercare de ecranizarea a romanului francez, în1988, deși distribuția este frapantă.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.