The Brothers Grimm (2005)

0

Alba ca Zapada, Cenusareasa, Rapunzel si Jack cu al sau vrej urias de fasole sunt povestile care ne incantau cand eram mici, fara sa stim mare lucru despre autorii lor. Misteriosii frati Grimm pareau scosi din propriile lor basme si parca mi-a parut rau cand am aflat, ani mai tarziu, ca au fost doar niste scriitori obisnuiti. Din fericire, si altii au fost la fel de dezamagiti ca mine si s-au decis sa-i transforme pe fratii Grimm din autori in personaje. Cu Terry Gilliam in frunte, cel care a dat viata cartilor Fear and loathing in Las Vegas si Tideland, si cu Matt Damon si Heath Ledger in rolurile principale, basmele copilariei noastre au trecut la un nou nivel.

brothers grimm 5 The Brothers Grimm (2005)

La inceput de secol 19, poporul german nu o ducea tocmai bine. Sub tirania francezilor si a saraciei, mai aveau de a face si cu vrajitoare, troli si monstrii de tot felul. Din fericire insa, dilema cea din urma se putea rezolva cu usurinta, caci doi frati mergeau din sat in sat si scapau oamenii de aceste forte supranaturale. Will si Jacob Grimm erau vanatori de demoni care curatau orasele de rautati, dar curatau si buzunarele localnicilor. Curand descoperim cei doi erau, de fapt, sarlatani care puneau la cale aceste trucuri pentru bani, dar si faima. Will era creierul operatiei, cel care punea la punct planul, pe cand Jacob, cel visator, tinea evidenta aventurilor in nelipsitul sau caiet. Dar farsele celor doi nu trec neobservate. Generalul francez Delatombe si oamenii sai ii urmareau pe frati de ceva vreme si ii acuza de intamplarile ciudate din orasul Marbaden. Disparitiile fetelor tinere in padurea blestemata din apropierea orasului i-au alarmat pe sateni, iar toti par sa-i acuze pe Grimm. Acestia se ofera sa rezolve misterul, si chiar daca la inceput credeau ca alti sarlatani sunt in spatele tuturor faptelor neobsinuite, realizeaza ca padurea este cu adevarat vrajita.

brothers grimm the 20050823024426676 640w The Brothers Grimm (2005)

Filmul e impanzit cu tot felul de referinte ale povestilor fratilor Grimm, fapte pe care Jacob le noteaza in caietul sau si din care se inspira pentru viitoarele lor opere. De asemenea, filmul respecta faptele istorice si este incadrat in mod corect in perioada corespunzatoare. Imaginile te lasa fara cuvinte, asa cum ne-a obisnuit Gilliam de-a lungul timpului. Interpretarea regizorului este cu adevarat inedita. Acesta este, cu siguranta, filmul pe care faimosii scriitori il meritau.

Nu toata lumea a apreciat atat de mult filmul. The Brothers Grimm a fost acuzat ca sacrifica plotul in favoarea imaginilor. Eu nu impartasesc aceasta parere. Plotul mi s-a parut foarte bine inchegat, iar elemntele fantastice au fost utilizate la momentele cele mai potrivite. Si totusi…este posibil ca Jacob si Will sa fi trecut prin intamplari asemanatoare cand au scris minunatele lor povesti? Nu putem stii, dar putem sa ne imaginam…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.