Road to Perdition (2002) cu Tom Hanks

1

“Every father is a hero to his son!” este un lait-motiv care a trecut prin mintea multor scenarişti sau regizori. Direct sau indirect, despre acest lucru vorbeşte şi filmul lui Sam Mendes: despre taţi şi fii, despre loialitate şi familie.

Road to Perdition este cel de-al doilea lung-metraj al regizorului britanic care a făcut senzaţie la debutul său hollywoodian, obţinând Oscar-ul pentru American Beauty. Atmosfera pe care i-a dat-o este pur şi simplu fantastică, actorii joacă perfect, iar povestea te ţine atent(ă) vreme de aproape două ore. Ce altceva ţi-ai mai putea dori de la un film!

Michael Sullivan (Tom Hanks) este „îngerul morţii”, acea persoană de încredere a şefului mafiei irlandeze, John Rooney (Paul Newman), care are grijă ca anumiţi indivizi să dispară pentru totdeauna din peisaj.

Rooney l-a câştigat pe Michael de partea sa după ce l-a crescut ca şi pe propriul fiu, iar familiei lui i s-a oferit o viaţă lipsită de griji. Astfel, Michael a devenit acea maşinărie de ucis de care avea nevoie John Rooney. Numai că lucrurile iau o altă turnură în momentul în care Michael Jr. (Tyler Hoechlin) descoperă adevărata „slujbă” a tatălui său. Connor Rooney (interpretat de Craig, Daniel Craig), fiul lui John, îi ucide soţia lui Michael şi pe fiul cel mic al acestuia, declanşând războiul…

road to perdition 7 Road to Perdition (2002) cu Tom HanksRoad to Perdition nu este doar un alt film despre mafie. Este mai mult de atât. În filmul lui Mendes se vorbeşte despre crime, se ucide cu sânge rece, apar oameni brutali despre care ai spune că nu au nicio morală. O asemenea persoană este şi Michael. Iar Tom Hanks reuşeşte să-i ofere exact acea atitudine care te face să vezi acest film cu alţi ochi.

Michael Sullivan este un bărbat complicat: sincer, corect, inteligent, calm, calculat, loial. Pe de altă parte, familia lui nu ştie cu ce se ocupă, că ucide oameni aproape în fiecare zi, iar violenţa este o constanţă în viaţa sa.

Mendes se foloseşte de orice detaliu pentru a defini lumea pe care o doreşte pentru personajele sale. Sunete, lumini, umbre, decoruri, toate converg spre a închega o atmosferă gri, întunecată, un univers în care nimic şi nimeni nu apare întâmplător, iar fiecare personaj şi acţiune au rostul lor.

Întreaga poveste se bazează pe o carte de benzi desenate scrisă de Max Allan Collins, cu ilustraţii realizate de către Richard Piers Rayner. Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

  1. […] Road to Perdition (Tom Hanks, Paul Newman), HBO/23:05 Filmul a fost premiat cu un Oscar la categoria cinematografie, in 2003. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.