Home Alone (1990) şi Home Alone 2 (1992)

3

Nu cred că există persoană pasionată cât de cât de filme care nu a văzut măcar una din aceste producţii. Cine nu le-a urmărit la timpul lor, adică în prima parte din anii 90, a avut numeroase ocazii să le vizioneze. Practic, în fiecare an un alt post de televiziune le programează de obicei în preajma Crăciunului. Home Alone a prilejuit lansarea unui nou copil-minune al Hollywood-ului, este vorba de Macaulay Culkin, care după ce a mai crescut nu a mai confirmat aşteptările şi speranţele care fuseseră puse în el, tranformându-se într-un adolescent-problemă.Ambele filme poartă semnătura regizorului Chris Columbus, care mai are în palmares, printre altele Mrs Doubtfire, Bicentennial Man şi două ecranizări din seria Harry Potter.  De povestea celor două producţii se face vinovat John Hughes, scenarist specializat în comedii, el realizând 101 Dalmatians, Beethoven (căţelul, nu compozitorul) şi Dennis the Menace.

Home Alone 1990

Familia McCallister pregătise vacanţa perfectă: o excursie la Paris pentru cei patru copii chiar de sărbătorile de iarnă. Nu plecau singuri, ci cu alte rude şi copiii lor. În seara dinaintea plecării toţi erau extrem de ocupaţi şi nu-şi vedeau capul de treburi. Doar mezinul Kevin îşi vedea liniştit de ştrengăriile sale. De altfel, din pricina comportamentului său este pedepsit de părinţi şi trimis să-şi petreacă noaptea în pod. Toate bune şi frumoase, dar nimeni nu-şi va mai aminti de Kevin în dimineaţa plecării. Trezindu-se mai târziu, descoperă cu surprindere că a fost uitat de părinţi acasă. La început a fost frumos pentru că putea face tot ce-i trece prin cap fără să-l certe cineva, dar treptat începe să se plictisească şi parcă simte lipsa familiei.

Nu va suferi prea mult de singurătate deoarece doi hoţi vor să-i jefuiască locuinţa. Kevin decide că se poate descurca şi singur în faţa celor doi atacatori, cam amatori, să recunoaştem şi le face acestora clipe amare astfel încât să regrete că l-au întâlnit pe băiat. Inventivitatea sa nu are limite, iar în final parcă începe să ni se facă puţin milă de bieţii hoţi.

Deşi poate pare greu de crezut, filmul a avut două nominalizări la Oscar pentru coloană sonoră şi melodie originală. Iar Macaulay Culkin a fost nominalizat la Globurile de Aur. Succesul filmului a depăşit cele mai optimiste aşteptări ale producătorilor, realizând
încasări de peste 500 de milioane de dolari.

Vizionaţi trailer:

<object width=”425″ height=”344″><param value=”http://www.youtube.com/v/CK2Btk6Ybm0&hl=en_US&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/CK2Btk6Ybm0&hl=en_US&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”425″ height=”344″></embed></object>

Home Alone 2

Aşa cum era de aşteptat, un asemenea succes cere neapărat o continuare. Şi ea a venit destul de repede şi cu majoritateaactorilor care jucaseră şi în prima parte. De această dată, Kevin nu mai este uitat acasă de părinţii săi, ci se pierde de familie pe aeroport. În loc să se urce în aeronava de Miami, el nimereşte în cea de New-York. Descurcăreţ cum îl ştim din prima parte, el reuşeşte să se cazeze la un hotel luxos, folosindu-se de cartea de credit a tatălui său, iar apoi chiar îşi face noi prieteni; proprietarul unui magazin de jucării şi cu o femeie fără adăpost. Dar nici aici nu va scăpa de vechii săi „prieteni”, Harry şi Marv.

Kevin le va da însă o nouă lecţie, poate chiar mai dură decât cea din prima parte. Home Alone 2 este una din puţinele continuări care se ridică la nivelul originalului, poate şi pentru că a păstrat intactă echipa şi a fost realizat la scurt timp după primul film.Continuări au mai urmat, dar Macaulay Culkin crescuse. A fost creată o nouă poveste, o nouă familie, o nouă generaţie de spărgători, un nou copil-problemă.

Gagurile erau asemănătoare, scenariul se dorea un pic mai complex, dar parcă lipsea ceva. Lipsea farmecul originalului, care nu va mai putea fi egalat vreodată indiferent câte serii Home Alone vor mai urma, dacă vor mai urma. Eu sper să se oprească aici, succesul primelor două filme nu va mai fi egalat vreodată.

Vizionaţi trailer:

<object width=”425″ height=”344″><param value=”http://www.youtube.com/v/z_An3W-oO2k&hl=en_US&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/z_An3W-oO2k&hl=en_US&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”425″ height=”344″></embed></object>

3 COMENTARII

  1. cand eram mica… ma rog,mai mica..si am vazut filmul asta,mama mi-a spus ca nu trebuie sa fac asta in realitate:)))niciodata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.