Fix Alert (2005)

1

Au trecut câţiva ani buni de când Florin Piersic jr. debuta, ca regizor, în lumea filmului. Fix Alert a fost primul său lungmetraj. A urmat, apoi, Eminescu vs Eminem şi firul s-a rupt. Doar două scurtmetraje (Veneţia şi Pickpocket) de atunci… S-a ocupat, în schimb, de actorie. A apărut, printre altele, în Youth Without Youth al lui Coppola sau, anul acesta, în Călătoria lui Gruber, în regia lui Radu Gabrea.

florinpiersic Fix Alert (2005)

Fix Alert promitea să aducă în prim plan un regizor tânăr, cu idei bune, care să întinerească şi să destindă un pic atmosfera cinematografică din România. Aduce puţin cu Tarantino şi cu ce se întâmplă pe la Hollywood. Răpiri, şantaj, jocuri de noroc, ameninţări, droguri, toate acestea sunt elementele indispensabile oricărui film de acţiune. Un singur lucru i-a scăpat: urmăririle cu maşini. Dar, probabil, cei 2000 de euro (întreg bugetul filmului) nu erau de ajuns!

Întreg filmul are un stil tarantinesc, ca să spun aşa. În prima parte ni se prezintă frânturi, secvenţe din poveste, într-un mod static, cu replici memorabile, monologuri prelungite şi cadre curioase. Mai apoi, totul devine alert, secvenţele devin mai scurte, totul capătă sens (sau, mă rog, aproape tot) şi spectatorul găseşte soluţia pentru a finaliza acest puzzle interesant. De fapt, mi se pare că Florin Piersic jr. nici nu doreşte să aducă povestea în prim-plan, ci atenţia sa este acordată, în special, personajelor, interpretării, stilului de filmare, detaliilor şi replicilor.

fixalert1 Fix Alert (2005)

Fix Alert este un film independent 100%. Nu a fost realizat cu bani de la buget. Nu a câştigat concursul CNC-ului. A fost făcut, oarecum, în familie. Cu numai 2000 de euro. Regizorul este un debutant. Filmat color şi prezentat în alb- negru. Un proiect experimental, care nu reprezintă o capodoperă, dar e mult mai bun decât multe dintre creaţiile care „ne-au mâncat”, în ultima vreme, banii oferiţi cu generozitate de la bugetul de stat.

1 COMENTARIU

  1. […] si cu participarea HBO Romania. Dintre filmele regizate pana acum de Florin Piersic Jr. amintesc Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005) sau scurtmetrajele Venetia (2007) si Pickpocket (2008). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.