Crulic – drumul spre dincolo (2011)

7

Am simțit nevoia să scriu despre acest film pentru că mi-a plăcut extrem de mult și pentru că este ceva inedit, ceva aparte, din punct de vedere al realizării. Acest lucru probabil o demonstrează și nominalizarea sa la trei dintre categoriile premiilor GOPO din anul acesta și anume: ,,Cel mai bun film de lung metraj”,,, Cea mai bună muzică” și ,,Cel mai bun sunet”.  Lungmetrajul de animaţie ,,Crulic” este primul apărut  în România dupa 20 de ani şi tratează povestea românului Claudiu Crulic. Închis pe nedrept, acesta moare într-o închisoare din Polonia după ce face greva foamei .

43 460x281 Crulic drumul spre dincolo (2011)

Filmul este în regia Ancăi Damian şi are la bază un caz real. Subiectul este în mod evident unul tragic, dar deosebit de interesant expus, presărat cu câteva note comice sau mai bine spus, ironice, adresate evident justiţiei şi societăţii polone. Filmul se deschide cu vocea lui Vlad Ivanov care are un puternic accent moldovenesc şi care devine extrem de expresivă pentru poveste. Ceea ce îi dă filmului o abordare ingenioasă este aceea că relatarea lui Ivanov se face din perspectiva personajului principal care vorbeşte ,,de dincolo” despre evenimentul tragic. Pe lângă această confesiune, apare şi vocea actorului Jamie Sives, narator obiectiv care înserează din când în când în cuprinsul filmului, explicaţii sau informaţii în plus pentru spectator. Există un contrast de cald şi rece între vocea inocentă a lui Crulic şi cea a naratorului care explică spre final ce se petrece în corpul şi mintea personajului după cele 60 de zile de grevă.

crulic 2 460x259 Crulic drumul spre dincolo (2011)

Despre „Crulic – drumul spre dincolo“, distins cu o menţiune specială în cadrul Festivalul de Film de la Locarno, criticul Jay Weissberg de la „Variety” scria că ,,este un film demn de Kafka”. Filmul a avut premiera în Romania în cadrul Festivalului Internaţional de Animaţie ,, Anim’est” de anul acesta şi a avut un impact puternic asupra publicului care s-a arătat receptiv, empatic şi foarte surprins. Filmul este inedit pentru că îmbină elemente complexe de animaţie relizate din tehnici diferite de pictură şi desen dându-i astfel acest aer inedit şi inovator. „Crulic – drumul spre dincolo” te lasă cu sufletul şi mintea tulburate şi îţi transmite toate emoţiile pe care, în mod obişnuit, un actor le poate transmite. Astăzi, trei doctori sunt încă judecaţi pentru cazul lui Crulic în Polonia.

Vizionaţi trailer:

7 COMENTARII

  1. […] Crulic – drumul spre dincolo, scris, regizat si produs de Anca Damian, a obtinut doua premii la Festivalul FICUNAM din Mexico […]

  2. Eu unul cand am vazut trailerul, am zis ca o fi facut romani o animatie buna! Gresit! Au facut o porcarie romaneasca, pur si simplu se vede mana romanasului!

  3. […] – Bogdan Dumitrache si Cel mai bun actor rol secundar – Adrian Titieni, in vreme ce Crulic – Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian, a fost premiat numai pentru Cel mai bun sunet – Piotr Witkowski, […]

  4. Ce sa zic , cel care a facut filmul este un necunoscator al socialului al comportamentului uman un nestiutor care a facut din crulic un erou . Nu era decat un borfas care se distra prin Dorohoi luand la bataie tinerii de clasa a 7, 8 , 9 eu personal am primit un scaun in cap de la etaj la balul bobocilor , ce sa mai spun teribil film despre un nimeni. Rusine.

  5. Pasarea este simbolul liabrtetii depline,exprima trecerea existentei, imagine a departarii de timpul prezent !Frumoase imagini !Multumesc pentru eence2ntarea oferita ochilor !O zi frumoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.