Calatoria lui Gruber (2009)

5

Calatoria lui Gruber 1249293677 2008 206x300 Calatoria lui Gruber (2009) Regie: Radu Gabrea

Actori: Florin Piersic Jr, Claudiu Bleont, Marcel Iures, Udo Schenk, Alexandru Bindea, Razvan Vasilescu, Sandu Mihai Gruia, Andi Vasluianu

Ziua de azi mi-am inceput-o intr-un mod foarte placut, pentru ca am participat la vizionarea de presa a celei mai recente realizari a regizorului Radu Gabrea. Tin sa marturisesc ca nu ma asteptam ca acest film sa imi starneasca atat de tare interesul. “Calatoria lui Gruber” este un film de fictiune si nu un documentar, asa cum ar crede unii. Actiunea filmului este plasata in anul 1941, in perioada in care armata romano-germana a pornit razboiul contra Rusiei Sovietice.

Pana aici, nimic atipic. Daca nu as fi avut rabdare sa il  vad pana la sfarsit as fi crezut ca este un alt film despre razboi, pregatit sa induioseze publicul prin incarcatura emotionala a scenelor in care personajele sunt supuse la tratamente de suferinta fizica si psihica.

Curzio Malaparte (Florin Piersic Jr) este un corespondent de razboi pentru “Corriere della Sera”; pentru ca sufera de o alergie severa care ar putea sa ii dea peste cap activitatea, in drumul lui spre front poposeste in Iasi pentru a se trata la un alergolog recomandat de catre un medic din Bucuresti. Cine si-ar fi inchipuit ca un lucru atat de simplu, ar putea sa scoata la iveala realitatea vremurilor in care traiesti?

calatoria lui gruber Calatoria lui Gruber (2009)

Incercarile lui Curzio de a lua legatura cu Josef Gruber – medic alergolog cu studii in Florenta, evreu la origine – se dovedesc a fi lipsite de orice urma de izbanda. Acesta afla ca, la doar cateva zile inainte de venirea lui avusese loc un pogrom, ca locuitorii evrei ai orasului – 5000 la numar – fusesera  imbarcati in trenuri cu destinatii necunoscute. Pare-se ca printre acestia se afla si singurul medic care ar fi putut sa il vindece de alergia de care suferea. Curzio, ajutat de consulul Italiei la Iasi incearca sa obtina un mandat oficial de aducere pentru doctorul Josef Gruber. Se loveste de indiferenta birocratica, de un sistem administrativ infect si de incercarile autoritatilor romane de a musamaliza evenimentele care au avut loc. In cele din urma reuseste sa obtina acest mandat, dar lucrurile care le descopera sunt de-a dreptul socante.

calatoria1 Calatoria lui Gruber (2009)

Calatoria lui Gruber” este un film care reuseste sa sublinieze si sa evidentieze natura fiintei umane in situatii de criza. Curzio Malaparte a vazut o alta fata a “evenimentului”  in care era implicat in momentul in care s-a confruntat cu aceasta alergie.  Ignoranta cu care tratam uneori lucrurile ne poate face martori la evenimente in care nu am fi crezut vreodata ca putem fi implicati.

Calatoria lui Gruber“, trailer:

5 COMENTARII

  1. Nu sunt prea sigura ca vreau sa il vad. Din partea mea, porneste cu un dezavantaj din prima clipa: este film romanesc. Nu vreau sa jignesc industria de la noi din tara, insa nu sunt pe placul meu.

  2. @Irina Chiar ar fi frumos,eu zic ca merita; iar actorii au o anumita greutate si experinta.

    @Sorina Hmm … gusturile nu se discuta, ci se respecta. Incearca sa le acorzi o sansa, oricat de mica ar fi ea, pentru ca sunt ferm convinsa ca sunt filme romanesti care iti vor ajunge la suflet 😉 Trust me!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.