Ragtime (1981)

2

ragtime 194x300 Ragtime (1981)Actori: Howard E. Rollins Jr, Elizabeth McGovern, Mary Steenburgen, James Cagney, Mandy Patinkin, Jeffrey DeMunn

Ce este Ragtime ? În primul rând, ragtime este un gen muzical extrem de popular în America la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20. S-a născut prin contopirea muzicii de dans a albilor cu folclorul negrilor, în America, fiind considerat un premergător al jazzului. În al doilea rând este titlul unui roman scris de Egdar Laurence Doctorow, apărut în 1975. În al treilea rând, este numele unui film, realizat de Milos Forman după cartea lui Doctorow. Atât romanul, cât şi filmul prezintă o parte din America aşa cum era la 1900, urmărind destinele mai multor personaje, din diverse pături sociale, pe o perioadă mai lungă de timp.

Acţiunea se desfăşoară în New-York şi prin împrejurimi, iar eroii sunt un pianist de culoare cu soţie şi copil, care se luptă pentru un viitor mai bun pentru familia sa, o tânără care se visează o viitoare starletă, un artist rus care vrea să ajungă regizor, plus familia unui afacerist, care vrea să ajute pe toată lumea şi încearcă să medieze conflictele care apar. Coulhouse Walker Jr. este un talentat pianist care într-o bună zi este implicat într-un eveniment rasial.

ragtime 1 300x228 Ragtime (1981)

Maşina sa este blocată de pompierii unui orăşel, iar el pleacă să caute ajutor. Se întoarce cu un tânăr poliţist, care nu prea ştie ce să facă. Mai mult, îşi găseşte maşina murdară de rahat şi le spune pompierilor să o cureţe. Aceştia refuză, iar el va porni o luptă pentru a-şi recupera demnitatea. Autorităţile nu iau nicio măsură, oficialii oraşului îl plimbă de la unii la alţii şi găsesc diverse motive birocratice pentru a nu-i sancţiona pe pompieri. După ce soţia sa este rănită în momentul în care încearcă să-l ajute,  Coulhouse Walker Jr decide să îşi facă singur dreptate şi declanşează războiul împotriva tuturor. Respinge toate propunerile de a trece paşnic peste acel incident şi are o singură dorinţă: vrea capul şefului pompierilor care l-au umilit şi e dispus să apeleze la orice mijloace pentru a-l obţine.

ragtime 2 300x228 Ragtime (1981)

Cam asta este povestea în mare. Celelalte personaje se intersectează mai mult sau mai puţin cu Coulhouse Walker Jr, dar au la rândul lor propriul destin şi propria poveste. Nu vreau să intru în alte amănunte legate de poveste pentru că risc să dezvăluie prea multe în cazul în care este cineva dornic să vadă acest film. Ragtime e o producţie de epocă, filmată şi jucată impecabil deşi nu apar nume foarte cunoscute (deşi îi veţi recunoaşte pe Jeff Daniels şi Fran Drescher – Dădaca şi Samuel L. Jackson în roluri episodice). Poate cu excepţia lui James Cagney, care a interpretat rolul poliţistului Waldo la vârsta de 81 de ani şi la 16 ani după ultimul rol, a lui Elizabeth McGovern şi a lui Mary Steenburgen. Ragtime a fost bine primit de critici şi a avut numeroase nominalizări la Oscar, Globul de Aur (inclusiv pentru film şi regizor), dar nu a reuşit să obţină vreun premiu. Totuşi, rămâne o frescă importantă a Americii începutului de secol 20.

Din pacate nu am gasit un trailer pentru acest film 🙂

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.