Avatar (2009)

53

Nu dau nota zece unui film din principiu. Daca se va face un film si mai bun? Am fost cu un grup de prieteni la premiera filmului. Stiti voi, aia de la ora 12 noaptea. Sunt putine filme facute pentru cinematograf si doar pentru cinematograf, iar “Avatar” este unul dintre ele. Stiti voi, genul ala de filme a carei vizionare nu o poti compara cu cea pe un monitor. Si nu, nu din cauza ca a fost 3D. “Avatar” nu este cel mai bun 3D, dar este cel mai bun film care a fost scos si intr-o versiune de vazut cu ochelari de cinema. Si totusi ce este “Avatar“? Am vazut trailere, am vazut imagini spectaculoase, am vazut un buget de 300 de milioane de dolari, am avut 4 ani de asteptari (filmul a fost anuntat in 2005), iar astazi am vazut filmul. “Avatar” este un basm, ca sa-i dau o definitie in 4 cuvinte. Este frumos, fantastic, plin de aventura, cu forte ale binelui si forte ale raului. Si sunt putini cei care ar fi putut gandi o astfel de poveste. James Cameron l-a gandit. Si la realizat cu o intarziere de 10 ani, tocmai pentru ca in ’99 cand a avut prima data ideea, efectele speciale nu ajunsesera la un nivel suficient de avansat pentru a-l realiza.

Scene from Avatar 2009 001 Avatar (2009)

De povestit nu sunt prea multe. Si nu. Din trailer nu vedeti totul. Nu vedeti practic mai nimic. Surpriza, nu? Mai rar sa se intample asa ceva. Oamenii au ajuns pe planeta Pandora. Misiunea lor este aceea de a extrage o roca ce valoreaza enorm de mult. Pe planeta respectiva se gasesc si niste bastinasi. Pentru ca satul lor se afla tocmai deasupra zonei de extractie, oamenii incearca o intelegere pe cai diplomatice (prin aceste “avataruri”). Varianta de compromis este aceea a unui razboi intre oameni si Na’vi (bastinasii respectivi). Iar acum v-am povestit doar primele 40 de minute dintr-un film de 162 🙂

avatar 0 Avatar (2009)

Este fara doar si poate un film de vazut. Macar pentru cultura noastra cinematografica. Intrebarea “Ai vazut Avatar?” o veti auzi in urmatorul an, periodic. La ora redactarii acestui articol, filmul are 4 nominalizari la Globul de Aur si (cred eu) va mai fi mentionat pe la alte vreo 6 categorii la Oscaruri. De vazut!

Soundtrackul aici. (I Will See You)

Vizionati trailer:

53 COMENTARII

  1. Cu siguranta AVATAR este un film foarte bun si “de vazut”, dar zic eu ca se putea si mai bine. Multe chestii din film se termina ambiguu,
    dar cine stie, poate o sa le vedem continuare in urmatorul film din serie.

    Daca Floryan l-a laudat mai mult, eu il critic putin 😛 . Pe langa ce a spus el in mica descrierea a filmului,ar mai fi un lucru de adaugat si anume
    latura psihologica din film. Se poate vedea disperarea oamenilor dupa bani chiar si pe o alta planeta.
    In cautarea lor (a oamenilor) dupa aceea roca, una foarte valoroasa pe Pamant, nu observa un lucru
    mult mai important decat milioanele de dolari pe care le-ar putea castiga de pe urma exploatarii rocilor. Este vorba de “esenta vietii” care se gaseste in combinatia dintre arborii si bastinasii de pe Pandora. Acest lucru este observat doar de cateva persoane din intregul echipaj, care incearca sa explice “minunea biologica”
    si comandantilor de pe nava, incercand totodata sa opreasca proiectul initial.
    Bineinteles ca ei(comandantii) trec cu vederea peste acest “detaliu minor” si isi vad in continuare de treaba. Ce urmeaza?… evident un “mic” razboi 🙂

    Probabil in maxim 2 zile filmul o sa ajunga pe primele locuri in box-office-urile internationale,
    nu numai pentru calitatea filmului ci si pentru imensa publicitate care i s-a facut (care a reprezentat o insemnata parte din bugetul alocat filmului). Sunt chiar curios sa vad cate Oscar-uri si Globuri de Aur o sa incaseze, cu toate ca nu imi fac mari speranta ca o sa
    doboare multe recorduri (sunt sigur insa de unul : record al incasarilor). Pana atunci insa, vizionare placuta !

    Vă salut,
    unu’ “din grup” 🙂

  2. filme de genul acesta mă fac să mă gândesc cu teamă că, în anii ce vor veni, vom vedea tot mai multe filme la care au mai multă importanţă efectele speciale decât povestea şi interpretarea actorilor.

  3. @saramon: eu zic ca Avatar are o poveste frumoasa si bine conceputa. de interpretarea actorilor nu stiu ce sa zic. Intr-un film cu 60% scene realizate pe calculator, aproape nici nu mai remarci prestatia actorilor.

  4. chiar akm cateva minute m-am intors din liberty….ce sa mai zic de Avatar…m-a surprins faptul ca trailerul a aratat foarte putin…lucru foarte bun pt ca de multe ori trailerul e ca un rezumat al filmului unde se arata cele mai importante faze….efecte de neimaginat,chiar dak le-am vazut:))….din cate am citit yo J.Cameron vrea o trilogie…sa vedem ce se va intampla….filmul este Must See pt oricine…

  5. Extraordinar film! Cu mult peste ceea ce ma asteptam.. De varianta 3D nu mai zic nimic.. vrei sa fii acolo! 😀 Opinia mea, best movie !

  6. Asteptam acest film de ceva timp si chiar a meritat.Este un film extraordinar si dc nu l-ati vazut eu il recomand cu cea mai mare placere.Are absolut tot ce vreti de la efecte speciale,actiune,aventura,poveste de dragoste si cred ca pana la urma ne arata cum ar trebui noi oamenii sa vedem in ce lume minunata traim,sa apreciem frumusetea ei si sa o protejam cum fac acei bastinasi cu planeta lor.Filmul merita nota 10!!!!

  7. Am fost la avanpremiera la Avatar cu surioara mea venita cale de 400 de km (si) pentru mult asteptata revenire a lui J. Cameron. Filmul este clar o capodopera a efectelor speciale, a fost foarte mediatizat si in mare parte e ceea la ce ma asteptam. Must be seen la cinema!

  8. Cu atata “atentie” asupra lui cred ca il vad peste cateva luni ca mereu cand lumea vb despre astfel de firme asa mult nu am chef sa le vad …

  9. Si eu, si eu! Desi nu l-am vazut in 3d, filmul a meritat din plin. Superb! Surprins cu scene din toate genurile posibile, “Avatar” chiar are sansa sa fie cel mai bun film din 2009.

  10. Vad ca toata lumea a spus ce are filmul, nu mai trebuie sa repet si eu, decat poate sa mai adaug ceva. L-am vazut si eu 3D si chiar, dupa cum ai spus si tu sa nu dam 10+, sa nu spunem ca este extraordinar. Hai sa vedem ce este de sub 10 si ce este de peste.
    Pe mine unul, nu ma intereseaza chiar DELOC cum a fost facut filmul, cu nu stiu ce programe, efecte speciale bla bla bla, chiar nu vreau sa stiu. Cred ca nu ar trebui sa apreciem deloc un film pentru efectele sale, chiar nu are rost. Daca incerci sa-ti imaginezi pe durata filmul ca acele peisaje ar putea exista, eu zic ca efectele sunt deoparte. Asta e toata ideea filmului, daca ne-am imagina ca totul ar exista si ce frumos ar fi (stiu ca suna copilaresc…dar altfel nu pot spune ce mi-a transmis mie filmul) si sa nu te gandesti un moment “oare cum au facut asta?!”, toata esenta filmului ar putea fi alta. Ce vreau sa spun este ca singurul care nu mi-a placut este acel cliseu, ca sa zic asa “omul pentru bani face orice”( nu ca nu ar fi adevarat!!!), asta nu mi-a placut, dar filmul asta mi-a aratat si mi-a demonstrat sa nu fiu suparat deloc pe extraterestri daca ne invadeaza si ne distrug planeta si specia vreodata, o meritam din plin.
    Ce mi-a placut, filmul pentru poveste, pentru peisaje (cum naiba or fi facute ele nu ma intereseaza deloc, au reusit sa faca ceva frumos si asta e important), pentru modul cum ne-a prezentat specia respectiva in comuniune deplina cu natura si animalele, in doua cuvinte: pacea si linistea in care isi desfasurau traiul specia na’ vi pentru asta este un film extraordinar.
    Au investit mult, dar eu zic ca a meritat fiecare banut. Reusesc sa creeze o atmosfera atat de intensa si de placuta incat ti-e greu sa te gandesti “cum au realizat padurea aia?” mie imi este imposibil.
    Inca o data spun, pe langa alte filme de acest gen cu ‘efecte speciale’, acest film are si altceva, are multe lucruri mai importante de transmis. (spunea odata “jakesully” : ei si-au distrus-o pe a lor, lumea…el facand parte din ea. Cam asta ar trebui sa remarcam, promoveaza comuniunea intr-un ritm alert, dar si calm, intr-un ritm sf, actiune toate…dar si cealalta latura..sensibila. Parerea mea, poate am vrut sa vad eu peste cliseul “razboiul dintre civilatii, una mai avansata, alta nu, o nava cade, unu’ sare de pe o cioara..arunca o grenada la motor si da asa este , el este Van Damme”, asta este.
    “Deci, prin concluzie si prin urmare” spun ca filmul asta este foarte bun, cand o sa mai apara si altele, o sa spun : este mai bun ca AVATAR! si o sa stiti despre ce vorbesc. Trilogie? DEBIA ASTEPT! Povestea reuseste sa acopere toate ‘efectele’ in proportie de 100%, pentru mine.

    PS: Am fost foarte suparat si chiar vroiam sa plec cand a murit Michele Rodriguez :((!!! Glumesc, nu vroiam sa plec dar m-am suparat un pic…:)

  11. @unsceptic: ai dreptate, unii au vazut “batalia dintre popoare”, unii au vazut peisajele, unii au vazut povestea de dragoste dintre na’vi si jakesully, unii au vazut diferenta dintre mentaliatea oamenilor si cea a populatiei din film… Eu totusi sper sa nu se faca o trilogie. Nu pentru ca nu as fi curios ce ar mai realiza regizorul asta nebun, doar ca este un film unic si cred ca ar trebui sa ramana asa:)

  12. Stiti de ce mi-a adus aminte acest film?… de reclama aia cu Libelula (cand s-a lansat Vodafone in Romania) care desi traieste doar o zi traieste viata la maxim(traieste fiecare clipa – ca sa-i parafrazez pe autori). Filmul asta mi-a transmis cam ce mi-a transmis si reclama aia – si anume ca suntem efemeri si ca nu stim sa ne bucuram de tot ce ne inconjoara si ca nu apreciem lucrurile marunte , simple , neobservabile dar care au atata culoare si frumusete! (exemplu : o floare frumos colorata sau un copac pur si simplu sau o mireasma de iarba proaspata sau o gargarita sau o randunica etc.)

    Acum la chestii tehnice : desi unii vor zice ca sunt nebun – ma asteptam mai mult de la 3D, intr-adevar coloristica este fantastica, si muzica-sunetul la fel!!!
    Cu siguranta merita vazut de la cel mai mic prichindel la cel mai batranel “tataie”, per total filmul face toti banii, a meritat asteptarea!

    P.S. ar trebui dusi la acest film toti cei care sunt tintuiti de soarta intr-un carucior cu rotile – le-ar face bine la moral,s-ar simti si ei in pielea unui erou!

  13. @Floryan: Da, ai si tu dreptate. Cel putin eu, am ramas cam mirat cand ai vorbit de trilogie pentru ca nu am vazut niciun final deschis…nu stiu cum ar mai putea continua. Dar m-am si bucurat ca poate o sa apara ceva si mai frumos…desi nici macar nu pot banui ce idei are. Filmul este bun, daca ar ramane asa, ar ramane in istorie. Nu stiu daca o sa ajunga ca trilogia Lord of the Rings…dar…o sa vedem.
    @Stefan : Exact, cum au luat un puscas marin invalid si prin avatarul lui i-au dat puterea de a merge, de a alerga…au atins o coarda foarte sensibila aici, putin remarcata de unii.

  14. Filmul este exceptional, printre filmele de top in istoria cinematografiei. Nu inteleg aceste “dezbateri” ale voastre.. chestia cu .. sa nu dam 10 , ca poate se face altu’ mai nu stiu cum ..etc.. Mai, la scoala cand profesorul va dadea lucrari de control, dau un exemplu banal aici .. si va punea sa faceti o compunere..pe marginea unei teme, unui subiect .. fiecare dezvoltati intr-un mod propriu , nu ? Facem abstractie de cei ce se “inspirau” de la colegu’ . Bun.. si cand profesorul nota lucrarile.. sa presupunem ca din toata clasa , 6 lucrari erau foarte bune, acum ce facea omu’ ? Daca toti cei ce au facut bine, au fost obiectivi , au lucrat foarte bine..si toate lucrarile meritau un 10 , omul trebuia sa dea un singur 10? Doar lucrarii pe care o considera el ca fiind cea mai buna ? E absurd, serios.. Fiecare capodopera , fac referire la productiile cinematografice, a avut ceva inedit , un film nu poate fi de nota 10 daca nu aduce ceva nou, poate fi oricat de bine lucrat si gandit..daca nu are ceva unic , daca nu te face sa simti ceva ce nu ai mai simtit vizionandu-l … Cand am vazut Titanicul spre exemplu.. am spus.. un film de nota 10 , cand am vazut The Godfather .. la fel.. The Shining .. la fel , nu stau sa mentionez toate productiile carora le-as acorda eu calificativ maxim, insa ganditi-va ca cele pe care le-am enumerat .. fac parte din genuri diferite, ani diferiti ..La fel nu inteleg, cum adica unii au vazut nu stiu ce.. altii nu stiu ce .. Pai.. inseamna ca sunt orbi sau copii ..daca nu pot viziona un film..si in acelasi timp sa aprecieze valoarea si mesajul lui..in ansamblu. Toate acele scene, “batalia” .. “peisajele” .. fac parte din acelasi film , aa.. ca poate unii au ramas impresionati de ceva anume..asta e alta treaba. Ptr mine mesajul este destul de clar, este evident , la mintea cocosului chiar..si de unde s-a inspirat Cameron, care au fost bazele acestei povesti. Pana si felul in care au fost “lucrati” na’vi , portul lor ..obiceiurile , te duce cu gandul la nativii americani , indienii .. la vremurile de razboi cand au fost cotropiti in procesele de colonizare ce s-au desfasurat in istoria Americii.. ei raspundeau cu arcurile..tunurilor si pustilor taberelor adverse. Iar chestia cu .. “omul ptr bani face orice” , nu este un cliseu , oamenii sunt cele mai periculoase fiinte de pe Terra, in mod special ptr ei insusi , dam dovada de o violenta si o cruzime iesita din comun, priviti in urma, luati exemple din istoria omenirii..si pana in prezent. Irakul a fost invadat ptr a fi “dezarmat” ? Irakul a detinut “arme de distrugere in masa” ? Unde au fost, a gasit Bush vreuna ? Irakul a fost invadat ptr ca s-a considerat a fi unul dintre dusmanii Americii ? Toti acei oameni, sute de mii de oameni nevinovati ucisi , asa zisele “victime colaterale” .. ptr ce au murit ? Pentru lacomie, ptr putere.. ptr setea de petrol , a se vedea Fahrenheit 9.11 , este unul din documentarele care spune multe despre acest subiect. In fine, filmul..este deosebit..filmul..este de nota 10 , nu am gasit vreun “cliseu” ..oricat m-am chinuit..si am fost sa-l vad de 2 ori, pana acum . Iar daca niste personaje animate practic, niste personaje create prin aceasta minune a tehnicii .. insufletite de vocile unor actori .. au ajuns sa-mi provoace anumite stari , sa ma capteze total , e clar .. Cameron a reusit ceea ce si-a propus cu aceasta productie, poate chiar mai mult. E loc si ptr o continuare , nu mai faceti comparatie intre Lord of The Rings si Avatar, Lord of The Rings a fost in primul rand, o carte .. si apoi un film . Lord of The Rings a fost o ecranizare , intr-o nota proprie ..si originala..a marelui Cameron . Avatar , poate fi si o trilogie , poate fi un film in 2 parti ,poate creea asa ceva .. ar fi si pacat sa nu o faca, are un succes imens, numai eu ma pot gandi la zeci de “scenarii” ptr o posibila continuare..dar mai apoi Cameron . Cine stie.. poate o continuare este deja planificata..vom vedea.Si daca o sa apara o continuare, ganditi-va ca va fi parte din acest film , nu va fi unul diferit .. va fi practic a doua parte a Avatarului, continuare povestii ..Deci, indiferent ce s-ar intampla filmul oricum va ramane in istorie.Si o ultima idee.. ar fi fost si pacat sa nu iasa si in varianta 3D , nici nu imi imaginez cum ar fi sa-l vad altfel , toate acele peisaje.. culori ..ce sa mai .. impresionant.

  15. inca nu am vazut filmul, dar am vazut trailerul si vreau sa spun ca sunt profund dezamagit. povestea asta mi se pare un prea mare cliseu. actorii sunt vai de capul lor, n-am mai auzit de ei pana acum. unobtainium?! :))

  16. @FilmeGratis: Cum nu ai mai auzit pana acum de Sigurney (Aliens) sau de SAm (Terminator4), sau de M. Rodriguez (Lost)?? HAve you been living under a rock?

    Filmul e prea fain, o poveste impresionanta, iar efectele speciale nu fac decat sa dea viata povestii, nicidecum sa o treaca pe plan secund.

  17. Mihai .. nici nu are rost sa dai replici unor comentarii de gen .. E evident ce si cum..omu’ fie n-are nici o treaba cu ce inseamna cinematografia..in ansamblu, se uita la filme asa..ca si cum s-ar uita cum curge apa la robinet, sau face caterinca.

  18. M-am uitat pana la urma la film si am ramas, recunosc, cu alta parere. Chiar mi-a placut. Dar nu e un film pe care l-as revedea prea curand. E distractiv si captivant, oarecum, dar prea previzibil.
    @Mihai – am recunoscut actorii respectivi cand am vazut trailerul, dar asa parere buna am despre ei, ca am uitat ca joaca in filmul asta. Recunosc insa ca n-am vazut Terminator 4 si nu urmaresc Lost.
    @robert – cinematografia inseamna mult mai mult decat sf-urile astea spectaculoase, turnate cu scopul de a face cat mai multi bani si la care persoane ca tine probabil se uita ca si cum s-ar uita cum curge miere la robinet. Ca sa iti faci o parere despre cultura mea cinematografica uita-te pe link-ul pus de Vladimir T.; e vorba despre filmul Der Untergang, un film pe care l-am vazut si mi-a placut si daca o sa te uiti si tu vreodata la el si la mai multe filme de genul, sunt sigur ca o sa-ti schimbi parerea despre ce inseamna intradevar cinematografia. apa curgand la robinet e intradevar o minunatie.

  19. nu poti judeca un film dupa trailer, asa cum nu oricine poate interpreta semnificatiile anumitor elemente si simboluri din film. este un adevarat univers care, oricat de sf ar parea, aceleasi concluzii le putem trage si despre lumea noastra, dar cum spuneam, nu oricune poate sa interpreteze acest film. eu am ramas impresionata

  20. sunt adepta filmelor sf,tot ce este fantastic si iesit din comun pentru mine este o adevarata provocare…insa nu mi-a placut deloc,acest film. m-am uitat o ora jumate si am lasat-o balta.

  21. si inca ceva.oricine ai faci site-ul acesta, sa stii ca faci o treaba extraordinar de buna.si persoanale care comenteaza filmele sunt geniale .parerea mea

  22. E primul film 3D pe care-l vad deci nu pot compara cu ce a mai fost.Dar din ce mi s-a spus e o diferenta intre un film integral 3D si unul doar cu fragmente 3D.
    Nu stiu daca depinde de cinema:prietena care mi l-a recomandat l-a vazut in bucuresti si a zis ca are cateva fragmente 3 D,eu l-am vazut in Franta si a fost integral 3D.Nu-mi vine sa cred ca s-a r fi inselat deci nu stiu care e faza,ca nu-i domeniul meu.
    Nu-mi plac SFurile prin definitie si nici filmele care aduc la un moment dat cu niste jocuri pe calculator,cu impuscaturi care dureaza la un momenta dat zeci de minute.
    Am rau de masina,de avion,pe apa..si mai nou am aflat ca si de 3D:d
    Si ca sa inchei:…
    …..Si totusi,a fost unul dintre cele mai tari filme vazute.Ca realizare.Complexitatea povestii si a nivelurilor la care a facut referire..sfarsitul nu atat de previzibil.Merita vazut.Evident la cinema,pentru ca altfel isi pierde mult din caracteristici,3D este clar principala chestie la el.Apoi povestea.Fara care,intr-adevar ar fi dezamagit..

  23. @FilmeOnline , eu nu am definit cinematografia.. si nici nu am sa raportez vreodata aceasta arta.. unui anumit gen, tu nu ai inteles esentialul din comentariul meu, in primul rand mi-am exprimat parerea referitoare la acest film, apoi vis a vis de unele comentarii..dezbateri, opinii..etc. Probabil ai citit acel al doilea comment, cel scurt adresat lui Mihai. Putin imi pasa despre cultura ta cinematografica, sau despre tine..sau oricare alta persoana ce comenteaza pe acest site, suntem niste straini, probabil unii dintre noi..pasionati de film, mai mult sau mai putin.. si din joi in paste, mai aruncam si noi un comment, din plictiseala..sau mai stiu eu ce. Cat despre recomandarea ta, Der Untergang probabil l-am vazut inaintea ta, probabil..nu am de unde sa stiu sigur.. dar cred totusi cu tarie ca am auzit despre el inaintea ta..si l-am si vizionat inaintea ta, dat fiind faptul ca nu l-am vazut in tara.Oricum, nu am inteles mesajul.. de prisos consider eu. Filmul de care ai mentionat..da, exceptional.. si ?

  24. Tot mai mult in varii anturaje am observat ca Avatar este privit ca un film overrated.Facand abstractie de mania mea pentru filme SF pot totusi sa-l compar cu un alt care a fost recunoscut ca fiind bun…si anume Titanic

    Titanic a fost overrated…datorita marketing-ului exagerat a luat fata altui film aparut in acelasi an(1997) si anume Amistad.

    Amistad este cu mult peste titanic in ceea ce priveste “TOT”, insa din acest tot lipsesc elementele de grafica pe care titanic le-a avut…care au impresionat,care au castigat o gramada de premii.

    Avatar face exact aceeasi chestie…doar ca la un nivel MULT mai mare dat fiind asteptarile curente.

    Avatar nu a vrut sa fie unic in ceea ce priveste povestea ci doar sa impresioneze ca si imaginatie/viziune.

    James Cameron a spus foarte clar :

    Avatar is primarily an action-adventure journey of self-discovery, in the context of imperialism and biodiversity.Cameron said his inspiration was “every single science fiction book I read as a kid”, and that he was particularly striving to update the style of Edgar Rice Burroughs’s John Carter series.The director has acknowledged that Avatar shares themes with the films At Play in the Fields of the Lord and The Emerald Forest, which feature clashes between cultures and civilizations, and that the film shares connections with Dances With Wolves, where a battered soldier finds himself drawn to the culture he was initially fighting against.

    cum poate filmul asta sa fie overrated cand a fost FIX ce a spus ca o sa fie ? nu s-a spus ca are o poveste unica ci FIX ce am scris mai sus.

    Deci da consider ca e privit usor underrated de toti ce cred ca un film “popular/flashy” nu poate fi un film bun.

  25. […] romantismul la televizor infloreste saptamana asta. Avem printre principalele recomandari Avatar (2009), The Lake House (2006) si ca sa mai taiem din dulcegarii, niste The Silence of the Lambs […]

  26. […] Aliens apare în 1986 sub regia lui James Cameron ( Titanic, Avatar ). Având mai mult succes ca prima, această a doua parte câștigă și un Oscar pentru cele mai […]

  27. […] Cameron, regizorul filmelor Titanic si Avatar, este primul om care a coborat singur, intr-un submarin special, in Groapa Marianelor, locul cu cea […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.