Byzantium (2013)

1

Înainte să vă grăbiţi să etichetaţi Byzantium ca fiind “another vampire movie”, voi menţiona că regizorul este Neil Jordan, cel care a regizat “Interview with a Vampire”. Byzantium prezintă povestea unor vampiri care nu se topesc la lumină, nu conduc maşini high-class şi chiar dacă sunt nemuritori, se confruntă cu probleme pământeşti, de a trăi de pe o zi pe alta.

103480 gal Byzantium (2013)

Eleanor şi Clara sunt două tinere misterioase, dar foarte sărace, care încearcă să facă rost de bani într-o localitate ieftină de pe litoral, lucrând prin hotelurile sale decăzute. Clara se prostituează şi astfel îl întâlneşte pe timidul şi singuraticul Noel, care le asigură celor două un acoperiş deasupra capului, în vechiul său hotel, Byzantium, ce se va transforma într-un bordel. Între timp, Eleanor, eterna şcolăriţă, îl întâlneşte pe Frank, un spirit pereche, care o împinge, fără să-şi dea seama de consecinţe, să-i spună adevărul despre viaţa ei.

101766 gal Byzantium (2013)

Filmul nu se remarcă prin originalitate, dar compensează printr-o poveste bine scrisă şi atent transpusă pe marele ecran. Atmosfera gotică şi tenebroasă nu părăseşte nicicând pelicula, iar locaţiile filmului (hotelul, plaja, muntele) ilustrează un peisaj decadent, ce ascunde secrete vechi de sute de ani. Muzica superbă de pe fundal (Schubert, Bethoveen) intensifică senzaţia de film obscur. Gemma Arterton şi Saoirse Ronan fac un duet surprinzător, fiecare interpretează personaje cu caractere total opuse, dar cu toate acestea, exista o chimie foarte puternică între cele două. La nivel actoricesc, desigur. Nu cred că am mai văzut-o pe Gemma într-un astfel de rol, de vampă, care se sacrifice pentru binele propriului copil. Întruchipează o femeie extraordinar de puternică şi curajoasă, o mamă speriată să nu-şi piardă copilul şi să cadă pradă singurătăţii eterne. Saoirse nu oferă nicio surpriză, poate şi pentru că am văzut-o numai în roluri de copil feroce. Deşi am văzut filmul la cinema, rămân ferm convinsă că Byzantium este potrivit pentru a fi vizionat într-un cadru intim, acasă sau într-o sală de cinema goală.

Vizionati trailerul:

1 COMENTARIU

  1. […] pozitiv de 74%, iar părerile sunt bune în mare parte. Câteva dintre ele se găsesc pe ioananix, filmetari.com și anzhelamovies, iar la polul opus găsim pe andreiciobanu.eu 10 lucruri deranjante la acest […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.