Black Cat, White Cat (1998)

2

„Pisica alba, pisica neagra” (sau „Crna macka, beli macor”, in limba originara) este, probabil, una dintre cele mai bune comedii pe care le-am vazut vreodata. Geniul lui Emil Kusturica, insotit de inspiratia mult apreciatului Goran Bregovic, care semneaza partitura muzicala din spatele filmului, fac din aceasta comedie romantica una mai mult decat savuroasa. Iar daca nu l-ati vazut pana acum, nu stiti ce ati pierdut.

black cat white cat 1 1 460x290 Black Cat, White Cat (1998)

Fara pretentia de aduce in fata cinefililor vreo poveste plina de invataminte, filmul este o comedie sincera de la inceput pana la sfarsit, despre lumea fascinanta a unei comunitati rrome de la mal de Dunare. O lume autentica, in care mai multe povesti simple se suprapun si ale caror personaje, construite in aceeasi nota originala, dau viata unor scene si replici memorabile. Sa nu va imaginati ca distributia reuneste actori cunoscuti. Din contra, asa zisele „no name-uri” din acest film se dovedesc a fi niste alegeri foarte inspirate. Interpretarea pe masura a actorilor, impreuna cu muzica perfect adaptata fiecarei scene reusesc sa creeze, cu o naturalete iesita din comun, imaginea gloatei tiganesti care crede cu sfintenie in propriile traditii si obiceiuri.

Poate va intrebati care e mesajul din spatele titlului. E o metafora atat de frumoasa si originala, incat va las sa o descoperiti singuri. Regizorul a avut grija, in felu-i subtil, sa ne dea indicii in punctele cheie ale actiunii filmului, astfel incat sa nu ne pierdem in detalii si in energia pe care povestea o emana. Si pentru ca tacamul sa fie complet, unei comedii bune nu ii poate lipsi dramul de romantism necesar pentru ca umorul sa isi intre in drepturi. Veti remarca, pe parcursul filmului, povestile de dragoste dulci-amarui care, mai mult ca sigur, nu au cum sa nu va faca sa vreti sa reveniti asupra acestei productii europene.

0563500c69a5428556f3cc3ef6719f35 1 460x368 Black Cat, White Cat (1998)

Marturisesc ca am vazut „Pisica alba, pisica neagra” de trei ori, insa nu m-as satura sa il tot revad. Este genul de comedie cu iz romantic ce va avea grija, de fiecare data, sa reinventeze umorul propriei povesti.

Vizionati trailer:

2 COMENTARII

  1. […] care vor fi integrate intr-un ansamblu. Regizorii implicati in acest proiect sunt Emir Kusturica (Black Cat, White Cat), Alfonso Cuaron (Y tu mama tambien), Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.