A Late Quartet (2012)

1

Deși 2013 se apropie cu pași repezi de sfârșit, iată că mai găsesc bijuterii din 2012, filme în jurul cărora nu s-a făcut mare vâlvă, nu au fost răsfățate de critici și nici spectatorii nu s-au înghesuit să le vadă. A Late Quartet este un exemplu în acest sens. Nu îmi dau seama de ce a trecut destul de neobservat, are nume mari în distribuție și un subiect atrăgător. Are și o regie decentă, semnată de mai puțin cunoscutul Yaron Zilberman, care nu-și propune să iasă în evidență cu cine știe ce inovații și lasă povestea să fie cea care trebuie să impresioneze. Apropo, scenariul îi aparține tot lui Zilberman, el fiind ajutat și de Seth Grossman. Și mai are un lucru bun, muzica superbă.

A Late Quartet 1 460x258 A Late Quartet (2012)

Peter (Christopher Walken), Robert (Philip Seymour Hoffman), Juliette (Catherine Keener) și Daniel (Mark Ivanir) formează un cvartet de 25 de ani și nimic nu pare să tulbere unitatea grupului. Până într-o zi când Peter, cel mai în vârstă membru al cvartetului, își anunță colegii că are Parkinson și că nu mai poate cânta, dar pentru ca cvartetul să meargă mai departe trebuie să i se găsească înlocuitor. Decizia lui Peter provoacă un adevărat cutremur în cadrul grupului, apar animozități între ceilalți trei, ies la iveală orgolii uriașe, nimeni nu este dispus să mai facă vreo concesie și problemele se agravează până în punctul în care chiar existența cvartetului este pusă sub semnul întrebării. Așadar, pentru Peter drama cea mai mare nu este că nu mai poate cânta, ci că toată munca lor din ultimul sfert de veac poate dispărea în câteva zile chiar sub ochii lui.

a late quartet 2 460x278 A Late Quartet (2012)

Toți cei patru actori joacă impecabil. Christopher Walken face aici poate cel mai bun rol din 2012 deși anul trecut a mai jucat în Seven Psychopats și Stand Up Guys,  Philip Seymour Hoffman este fără cusur indiferent ce partitură interpretează. Am redescoperit-o pe Catherine Keener (Being John Malkovich, Capote), iar Mark Ivanir are parte de un rol principal după multe secundare și profită de această șansă pentru a arăta că este un actor de mare forță. Amatorii de muzică clasică, dar nu numai ei, se pot bucura de Cvartetul lui Beethoven, Numărul 14, Opus 131, regizorul alocând un spațiu generos acestui concert în cel mai important moment al filmului.
Dacă vreți să vedeți A Late Quartet ar fi bine să săriți peste trailer. Din păcate acesta dezvăluie cam tot ce se întâmplă și este mai bine să nu știți exact ce urmează.

 

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.