Un Prophete (2009)

4

Un Prophete a fost surpriza plăcută a ediţiei 2009 a Festivalului de la Cannes. A reuşit deopotrivă să impresioneze şi juriul, şi critica de specialitate şi probabil că ar fi meritat chiar Palme d’Or-ul dacă nu ar fi fost la mijloc o problemă “politică”: trofeul respectiv fusese decernat în 2008 unui alt francez – Laurent Cantet – pentru Entre les murs. Există câteva asemănări între cele două pelicule, chiar dacă lumile prezentate se află la distanţe impresionabile. Dacă la  Laurent Cantet aproape toată acţiunea se desfăşura într-o sală de clasă, Jacques Audiard ne trimite la închisoare. Aici are loc 80-90 la sută din povestea filmului. Regizorul reuşeşte să prezinte în mod realist cam cum stau treburile în penitenciarele. Gardieni mână în mână cu deţinuţi, grupări care fac legea în închisoare după propriile interese, violenţe teribile trecute sub tăcere. Şi o mafie cu ramificaţii ample care guvernează după o singură regulă: cine nu e cu noi, e împotriva noastră !

un prophet 1 300x199 Un Prophete (2009)

Malik El Djebena (Tahar Rahim) este un tânăr de 19 ani, condamnat la 6 ani de închisoare. Fără părinţi, fără prieteni, fără bani, el nimereşte într-o închisoare unde regulile de supravieţuire sunt mai dure decât îşi imaginase. Încă din primele zile este obligat să omoare un alt deţinut ca să nu fie el cel ucis. Cu crima respectivă intră sub aripa protectoare a grupului corsicanilor (cealaltă grupare era a magrebienilor), condus de Cesar Luciani (Niels Arestrup) cel care făcea legea între zidurile penitenciarului. Treptat, începe să capete încrederea lui Luciani care îl folosea pentru şi mai multe misiuni. În acelaşi timp, el încearcă să-şi dezvolte un regim de relaţii în închisoare, paralel cu cel al corsicanilor, şi să conducă diverse afaceri ilegale, care însă îi aduceau un profit considerabil.

un prophet 2 300x218 Un Prophete (2009)

Malik avea însă multe de învăţat, nu doar de la şcoala vieţii, acolo unde profesor îi era Cesar Luciani. Pentru că abandonase şcoala la vârsta de 11 ani, avea dificultăţi în a scrie şi a citi. Aşa că a încercat să-şi definitiveze studiile în închisoare, unde a luat lecţii de franceză. Dotat cu o inteligenţă nativă, el a înţeles că nu va sta o veşnicie în închisoare şi este cazul să-şi facă un rost în viaţă după ce va fi eliberat. Astfel, a pus pe picioare câteva iniţiative, ilegale, e adevărat, dar care îi dădeau un rost şi un anumit respect în cercurile în care se învârtea.
Pe lângă scenariul şi regia fără cusur, filmul mai are o atracţie deosebită. Este vorba de Tahar Rahim, un actor francez de 28 de ani, care îi dă viaţă lui Malik. Aflat la primul rol mare din cariera sa, Tahar promite multe creaţii memorabile. De amintit şi Niels Arestrup, în rolul bătrânului mafiot care conduce treburile atât în închisoare, cât şi în afara ei. Este a doua colaborare a lui Arestrup cu Jacques Audiard după De battre mon coeur s’est arrete.
Una peste alta, Un Prophete este un film complet şi cu siguranţă una din cele mai bune producţii ale acestui an.

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.