Top 10 filme cu revolte

2

În ultima vreme, din ce în ce mai multe țări sunt cuprinse de mișcări sociale, fie sub forma unor proteste (vezi Piața Universității) sau revoluții. Aceste evenimente au fascinat întotdeauna lumea cinematografică, oferind ocazia de a vedea emoțiile umane unitare și mentalitatea maselor, dar câte filme cu acest subiect sunt inspirate din viața reală și câte au inspirat la rândul lor revolte în rândul populației?

1. V for Vendetta
Filmul care a demonstrat că oamenii de rând au puterea, dacă se unesc cu un scop comun. Inspirată după o revistă de benzi desenate, pelicula a devenit un simbol pentru revoluție și luptele împotriva guvernului, fiind o emblemă pentru  gruparea Anonymous. Ecranizarea prezintă un viitor sumbru, unde Marea Britanie este guvernată de un partid fascist care controlează mass media, iar forțele armate fac abuz de puterea pe care o au, terorizând cetățenii.

v for vendetta bbun 460x194 Top 10 filme cu revolte

2. Răscoala
Ecranizarea romanului „Răscoala”, de Liviu Rebreanu, filmul urmărește evenimentele din 1907, respectiv revolta țăranilor, pornită în Moldova și care s-a extins cu repeziciune în restul țării. Bazat pe fapte reale, filmul a câștigat premiul Cel mai bun debut la Festivalul internașional de la Cannes, în anul 1966.

rascoala 278922l imagine 460x293 Top 10 filme cu revolte

3. Hate (La Haine)
Încă un film bazat pe fapte reale, producția franceză ne prezintă situația absurdă din Paris și violențele continue din acea perioadă, reușind să blameze ambele părți implicate. Protagoniștii sunt trei tineri ce provin din familii de imigranți care trăiesc într-un cartier mixt din capitala Franței, motivați de bătăile pe care le-a suferit un prieten apropiat în timpul revoltelor. Fiind alb-negru și având numeroase scene de violența, unele fiind secvențe reale, este unul dintre cele mai dure filme din listă, iar finalul deschis are un impact surprinzător asupra privitorilor.

la haine 460x339 Top 10 filme cu revolte

4. Riot
Inspirată din evenimentele ce au avut loc în anul 1992, pelicula urmărește viața a patru persoane de diferite rase și statuturi sociale în contextul mișcărilor sociale. Filmul face de asemenea referire la revoltele din anul 1965, din cartierul Watts, care au rezultat în peste 30 de morți în doar cinci zile. În ambele cazuri, la baza disputelor au fost neînțelegerile și violențele între comunitățile de albi și africo-americani, o problemă ce persistă și astăzi în Los Angeles.

riot 460x284 Top 10 filme cu revolte

5. Battle in Seattle
Bazat pe protestele din anul 1999, filmul arată influența media asupra unor activități pașnice li cum acestea pot scăpa de sub control din cauza unor grupuri restrănse, dar violente. Ceea ce a început ca o manifestație liniștită împotriva deciziilor economice și politice s-a transformat într-o confruntare între protestatari și poliție, fapt ce ar fi putut fi evitat cu ușurință.

battle in seattle 460x247 Top 10 filme cu revolte

6. Malcolm X
Viața omului care a reușit să schimbe modul în care sunt percepuți africo-americanii este prezentată în această producție semnată Spike Lee, cu Denzel Washington interpretându-l pe celebrul Malcolm X. Încă un film inspirat din fapte reale care arată cât de periculoasă poate fi mentalitatea de masă, păstrând obiectivitatea în prezentarea personajelor.

malcolmx1 460x270 Top 10 filme cu revolte

7. District 9
Tirania apartheid-ului din Africa de Sud este valorificată în acest film SF care demonstrează ipocrizia și violența înnăscută a oamenilor. Un grup de extratereștrii, porecliți „creveți” sunt brutalizați de instituții guvernamentale care profită de incapacitatea acestora de a-și folosi propriile arme pe planeta noastră. Extratereștrii sunt obligați să trăiască în condiții deplorabile și sunt folosiți pentru experimente dezgustătoare, fără să aibă un mod de a putea riposta.

district 9 460x233 Top 10 filme cu revolte

8. The Wind That Shakes the Barley
Revoltele pot duce la revoluții iar acest lucru este evident în această producție irlandeză. După ani de suprimare a nemulțumirilor față de legile din Marea Britanie, în 1920 mișcarea de rezistență din Irlanda începe să prindă contur și să riposteze la numeroasele abuzuri suferite de-a lungul timpului. Povestită din punctul de vedere a doi frați, Damien și Teddy O’Donovan, revoluția irlandeză, și războiul civil care a urmat, i-a pus la încercare, fiecare având valori diferite și fiind pregătiți să se sacrifice pentru ele.

the wind 460x306 Top 10 filme cu revolte

9. Total Recall
Oamenii vor continua să își ceară drepturile și în momentul în care vor ajunge pe alte planete, viitorul nefiind ferit de injustiție. Acțiunea are loc pe Marte, în anul 2084, personajul principal fiind un agent sub acoperire căreia i-a fopst ștreasă memoria. Incorporând numeroase teme, precum tehnologie extraterestră avansată menită să ajute omenirea, filmul se axează pe revoltele cauzate de regimul autocrat și pe încercările de a revendica  drepturile cetățenilor, indiferent de statutul social. Total Recall a căștigat un Premiu al Academiei pentru efecte speciale.

total recall 0 Top 10 filme cu revolte

10. Harry Brown
Privit de mulți ca fiind filmul care a prezis evenimentele din Londra din 2011, pelicula are în centru dorința de răzbunare a unui bărbat în vârstă, interpretat de Michael Caine, acțiunile sale ducând la mișcări în întregul oraș. Deși subiectul principal nu sunt revoltele, ne este oferită o privire în ansamblu la cum reacționează tinerii amenințați de poliție și cum, în unele cazuri, intervenția autorităților este cea care înrăutățește lucrurile.

haryy brown 460x193 Top 10 filme cu revolte

2 COMENTARII

  1. The wind that shakes the barley…destul de slab pentru ca actorii au fost neconvingatori,personajele sunt sterse si nu ies in evidenta cu absolut nimic,regia a fost proasta,sfarsitul neconvingator.Per total,un film plictisitor ce n-are cauta pe locul 8,loc pe care ar trebui sa-l ocupe Total Recall

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.