The Seventh Seal (1957)

0

The Seventh Seal, regizat Ingmar Bergman, este un film terifiant si incredibil de frumos in acelasi timp, in care se cauta sensul existentei umane si se pun intrebari fundamentale despre divinitate. Toate aceste probleme sunt situate in contextual fascinant al perioadei medievale, dominat de superstitii, spirite rele si bune, paganism si crestinism. Astfel, granitele dintre realitate si fantezie sunt sterse si avem in prim plan o lume chinuita, care isi cauta o explicatie, intrebari despre Dumnezeu care nu primesc raspuns, singurul lucru cert in toata aceasta poveste fiind Moartea.

the seventh seal1 460x345 The Seventh Seal (1957)

Actiunea din The Seventh Seal are loc in secolul al XIV– lea si ii are in centru pe cavalerul Antonius Block (Max von Sydow) si scutierul sau Jons (Gunnar Bjornstrand), care se intorc din cruciade dupa o perioada de zece ani. Suedia, tara lor natala, este bantuita de ciuma, oamenii sunt speriati, cauta explicatii in magia neagra, invinuind persoane pe care le credeau a fi vrajitoare. La randul lor, si cei doi eroi sunt istoviti de cei zece ani petrecuti in cruciade, iar lucrurile in care credeau in trecut si-au pierdut stralucirea si valoarea. La inceputul filmului, dupa ce auzim un citat din Apocalipsa, Antonius Block se intalneste cu un personaj sinistru care se dovedeste a fi Moartea (Bengt Ekerot). Pentru ca Moartea venise sa il ia, Antonius Block ii cere ca mai inainte sa joace sah impreuna, iar daca el invinge, va trai in continuare. Jocul de sah se desfasoara in mai multe reprize, pe parcursul calatoriei celor doi eroi. In drumul lor, Antonius Block si Jons intalnesc mai multe personaje, printre acestea numarandu-se actorii Jof (Nils Poppe), sotia sa Mia (Bibi Andersson) si fiul lor Mikael. Cei doi soti emana multa liniste si impacare cu viata, dar au si o fragezime interioara impresionanta. Jof are niste viziuni interesante, iar Mia este o femeie foarte frumoasa si plina de viata. Antonius Block, un om chinuit de intrebari si indoieli, traieste clipe de liniste si incantare alaturi de aceasta familie. Finalul filmului The Seventh Seal este superb, insa de o tristete coplesitoare.

seventh seal 460x345 The Seventh Seal (1957)

The Seventh Seal este ca un dialog surd intre om si divinitate, Cavalerul care joaca sah cu Moartea fiind un om care vrea sa creada, il cauta pe Dumnezeu, dar nimeni nu ii raspunde. Vrea sa cunoasca, sa stie sigur ca Dumnezeu exista, cauta un sens pentru viata sa si considera ca acesta poate fi dat numai de relatia lui cu divinitatea: “Vreau ca Dumnezeu sa-si intinda mana, sa-si arate fata, sa-mi vorbeasca… Toata viata mea a fost o cautare fara sens”. Universul filmelor lui Ingmar Bergman este insa dominat de temeri, sinistru, rece, iar unele dintre personajele sale sunt inchise in aceasta lume apasatoare. Antonius Block isi doreste o eliberare, vrea sa stie ca viata sa nu este traita in van, insa singura legatura cu o alta lume este Moartea, personaj nemilos care il urmareste continuu, la fel ca si pe ceilalti din film. The Seventh Seal este un film complex, fascinant, un strigat disperat al lui Antonius Block catre ceruri dintr-o lume plina de tristete, durere si moarte. Speranta apare insa in cazul unor personaje precum Jof si Mia, care au o puritate sufleteasca ce nu poate sa nu te miste.

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.