The Return (2003)

0

The Return este povestea a doi baieti care au fost parasiti de tatal lor cand erau foarte mici si au supriza ca acesta sa se intoarca la ei. Este o incursiune in universul interior al copiilor, care are parte de o interactiune dura cu lumea adultilor. In mare parte static, actiunea acestuia are loc in timpul unei calatorii, dezvaluind anumite parti din relatia parinte – copil. Aceasta relatie este insa una deficitara, presarata de revolta si durere, pe de o parte, si  tacere rece, pe de alta parte. Filmul beneficiaza de niste actori capabili sa transmita mult si este regizat de Andrei Zvyagintsev.

return2 460x303 The Return (2003)

Cei doi frati, Andrey (Vladimir Garin) si Ivan (Vanya Dobronravov) traiesc cu mama (Natalya Vdovina) si bunica lor intr-un oras din Rusia. La un moment dat, mama copiilor ii anunta ca tatal lor (Konstantin Lavronenko) s-a intors acasa. Baietii nu il stiau decat dintr-o poza. Uitandu-se la poza si la tatal lor care dormea, isi dau seama ca el este (o scena frumoasa si sensibila). Tatal lor este insa un om ursuz, autoritar si lipsit de afectiune, iar revederea nu este prea placuta, ci se desfasoara intr-o atmosfera lipsita de caldura parinteasca. De asemenea, nu ni se expun motivele pentru care tatal s-a intors sau de ce si-a parasit familia in urma cu multi ani. Mama ii trimite pe cei doi baieti intr-o calatorie cu tatal lor, urmand sa mearga intr-un loc unde vor pescui. Cei trei pleaca, iar filmul reda toata aceasta calatorie, interactiunea dintre personaje, problemele care apar si raportarea fiecaruia la ele.

180795.1 460x306 The Return (2003)

The Return nu este un film de redescoperire a unor oameni sau de dezvoltare a unei relatii mai profunde intre ei, ci pune fata in fata doua lumi care nu se intrepatrund: copiii au niste asteptari de la tatal lor, mai ales Ivan, in timp ce acesta ii trateaza cu multa raceala si ii pune in situatii dureroase. Ivan se revolta, iar Andrey incearca sa se apropie de tatal lor. Trei viziuni, multe lucruri nespuse, inocenta si pierderea acesteia, incercari de apropiere sau taceri dureroase. Veti vedea care va fi rezultatul si ce se intampla pe parcursul calatoriei. Mie mi-a placut mult sensibilitatea acestui film, jocul celor trei actori principali si modul in care a fost regizat. Apar multe peisaje frumoase din Rusia, zone salbatice unde nu traieste nimeni, toate aceste lucruri sporind frumusetea filmului. Pelicula impresioneaza prin trairi interioare si puterea de a scoate la lumina niste sentimente intense, desi unele lucruri raman neclare sau, pur si simplu, lasate la libera interpretare a spectatorului. La inceputul filmului e o secventa in care cei doi frati, impreuna cu alti tineri din oras, sar in apa de la o inaltime destul de mare. Andrey reuseste sa sara, dar lui Ivan ii este frica si nu face acest pas, fiind apoi marginalizat de catre cei din grup. Cu cateva zile inainte de lansarea internationala a filmului The Return, actorul Vladimir Garin, in varsta de 15 ani, murea inecat intr-un lac, in urma unui accident. Ciudata si tragica intamplare.

Vizionati trailer: