The Legend of Bagger Vance (2000)

2

Nu sunt un fan al filmelor cu tematică sportivă. Fie că este vorba de fotbal, tenis, baschet, curse auto sau golf. Probabil și pentru că cele mai multe astfel de filme pe care le-am văzut, au semănat izbitor de mult unul cu celălalt, abundând în clișee și stereotipuri. Dar, The Legend of Bagger Vance nu este unul dintre acele filme. Este un film despre golf, despre regăsirea propriei pasiuni, despre înțelegerea propriei persoane, despre puterea de a trece peste obstacole, despre a înțelege că nimic nu-i imposibil, mai pe scurt, vorbește, cu pasiune, despre viață. Pentru că așa cum spune Vance, la un moment dat, golful nu este un joc care să fie câștigat, ci poate fi doar jucat.

photo 29 hires The Legend of Bagger Vance (2000)

Acțiunea filmului are loc în timpul Marii Crize Economice, de la finalul anilor ’20. Adele (Charlize Theron), fiica unui bărbat care a costruit un teren de golf, a ajuns falit, după care s-a sinucis, își propune să reînvie tradiția golfului în Savannah. Prin urmare, organizează un turneu cu premii de 10 000 de dolari, unde îi invită pe doi dintre cei mai mari jucători de golf din lume: Bobby Jones (Joel Gretsch) și Walter Hagen (Bruce McGill) și reușește să-l convingă și pe Rannulph Junuh (Matt Damon) să participe. Junuh era considerat cel mai bun jucător de golf din localitate, până în momentul în care a plecat să lupte în primul război mondial.

Cam asta ar fi premisa filmului. Și dacă ar fi rămas doar la aceste personaje, probabil că The Legend of Bagger Vance nu ar mai fi impresionat deloc. Însă personajul-cheie, care face ca filmul lui Robert Redford să fie unul deosebit, este cel interpretat de Will Smith, asistentul lui Junuh, însuși Bagger Vance. Și să nu-l uităm pe Hardy (J. Michael Moncrief), băiețelul care ajunge să trăiască această poveste, pe care o va spune și altora când va crește mai mare.

photo 19 hires The Legend of Bagger Vance (2000)

Robert Redford privește totul cu atenție și delicatețe, nimic nu pare forțat în mesajul pe care dorește să-l transmită. Iar directorul de imagine, Michael Ballhaus, reușește să creeze o atmosferă de basm, cu un verde nesfârșit, aflat în așteptarea loviturii perfecte. Lovitură, care nu depinde în totalitate de tine, ci ea te alege. Tu nu trebuie să fii decât deschis și pregătit să o primești. Poate că te-ai fi așteptat ca cei doi principali rivali ai eroului local, Jones și Hagen, să fie niște oameni răi, să apeleze la diverse trucuri profesioniste pentru a a-și adjudeca victoria. Însă, nu despre asta este vorba în filmul lui Redford. Aproape că nu găsim nimic negativ aici, ci doar plăcerea de a juca golf, plăcerea de a redescoperi o pasiune mai veche și un tip precum Bagger Vance, despre care ți-e greu să-ți dai seama dacă e ficțiune sau realitate.


THE LEGEND OF BAGGER VANCE: Movie TrailerClick here for the most popular videos

2 COMENTARII

  1. excelent, se vede cine stie meserie,,, un film de calitate, nota 10 ii dau, facut in stilul vechilor filme americane, cu un narator care completeaza firul actiunii… long life Robert Redford !

  2. … Eu voi sti Hardy !…. La fel si tu !….
    E un film despre viata, golful e doar pretextul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.