The Imaginarium of Dr. Parnassus (2009)

6

Cred ca Dr. Parnassus a fost o mare surpriza pentru toata lumea. Abia auzisem de moarte lui Heath Ledger cand Dark Knight rula la cinematografe si multi, inclusiv eu, am crezut ca asta avea sa fie ultimul film in care-l mai vedem. Si totusi, regizorul Terry Gilliam ne-a facut o mare surpriza cand ne-a dezvaluit noul sau film care il are pe Ledger cap de afis. Trebuie sa recunosc, n-am vazut niciun trailer si, nestiind mare lucru despre ce se petrece in film, am vazut Dr. Parnassus, convinsa ca nu voi regreta nici un pic. Dr. Parnassus parea sa fie un om magnific si puternic, un fel de rege al unei lumi, ori asa imi inchipuiam eu. Nu m-as fi asteptat sa fie un batran care cam trage la masea si incearca sa scoata ceva bani cu circul lui ambulant amarat. Dar nici Dr. Parnassus si nici trucul lui aparent ieftin cu oglinda nu sunt ceea ce par a fi. In realitate, el are puterea de a controla imaginatia tuturor celor care pasesc in lumea sa magica. Dar aceasta putere magnifica vine cu un pret. In urma unui pariu facut cu siretul Mr. Nick cu ani in urma, Parnassus trebuie sa renunte, intocmai ca in basme, la fiica sa, frumoasa Valentina. El mai are o singura sansa ca Valentina sa poata ramana alaturi de el: sa convinga cinci oameni sa patrunda in Imaginariumul lui si sa aleaga calea cea dreapta, fara sa fie tentati de ofertele lui Mr. Nick. Parnassus e atat de disperat, incat se lasa pe mana lui Tony, un afacerist fermecator care se alatura, fara voia lui, circului ambulant. Alegerea lui Parnassus nu este prea inspirata insa, caci Tony se dovedeste a fi un om cu mai multe fete. 
Am fost cu adevarat surprinsa sa ma reintalnesc cu niste chipuri foarte cunoscute si indragite de mine. In afara de Heath Ledger, in rolul lui Tony, si de Lily Cole, in cel al Valentinei, in film il mai vedem si pe Andrew Garfield, castigatorul al premiului BAFTA pentru filmul Boy A. Cireasa de pe tort este Tom Waits, pe care personal il ador, interpretandu-l pe maleficul Mr. Nick, diavolul cu care tot pariaza si face pacturi Parnassus. Johnny Depp, Jude Law si Collin Farrell sunt chipurile lui Tony cand acesta intra in Imaginarium. Cu toate ca Gilliam nu intentiona sa fie asa, din cauza disparitiei lui Ledger, cei trei au venit in ajutorul regizorului si au creat o noua dimensiune a personajului lui Tony. Filmul a putut fi astfel finalizat, fara sa se piarda ideea principala. In incheiere nu-mi ramane de zis decat ca The Imaginarium of Dr. Parnassus este un basm modern care are la baza unele dintre cele mai cunoscute povesti ale lumii. Influentele din Faust, basmele fratiilor Grim si Alice in tara minunilor sunt mai mult decat evidente. Mie mi-a placut la nebunie ce a iesit si sunt sigura ca si voi veti fi vrajiti de Imaginariumul lui Parnassus. Vizionati trailer:

6 COMENTARII

  1. Mie mi-a placut extrem de mult The Imaginarium, datorita scenariului, imaginilor, prestatiei lui Heath Ledger, povestii in sine, care mi s-a parut foarte interesanta & ciudata in acelasi timp. :)Must to be see.

  2. A fost placut sa-l revad pe Legder iar prezenta lui Jonny Depp,Jude Law si Colin Farrel a fost foarte subtila si interesanta.Totusi in ciuda cgi-ului impresionat povestea a parut un pic grabita(in ciuda duratei de 2h+).Totusi admir “imaginatia” lui Terry Gilliam de a modifica(mai mult fortat) scenariul intr-un ambalaj placut si specific lui.De parca ar fi un nou capitol dintr-un film mai mare.Filmul mai mare fiind inceput de “the adventures of baron munchausen”(foarte multe elemente din filmul asta se regasesc aici inclusiv imaginea lui Uma Thurman) continuat de Tideland si acum de Imaginarium.(omagiul cu Rudolph Valentino, James Dean si Princess Diana adus lui Ledger mi s-a parut admirabil)

  3. A fost o surpriza placuta sa-l mai vad odata pe Legder, la lucru. Filmul este bunicel, in stilul regizorului Tim Burton. Nu putem face o comparatie insa a fost destul de reusit. Trebuie sa recunosc ca am mers sa vad acest film mai mult pt Legder.

  4. […] Cine oare sã fie? Terry Gilliam. Da, tocmai cel care a rupt gura târgului recent cu al sãu “The Imaginarium of Dr. Parnassus”, iar dacã ne gândim la cât de idilic şi fantastic a iesit producţia amintitã, nu ne putem […]

  5. […] se revendică, şi n-o face doar autocompătimitor, ci şi erudit, şi spiritual. Marina – FilmeTari The Imaginarium of Dr. Parnassus este un basm modern, care are la bază unele dintre cele mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.