The house of the Devil (2009)

2

Au fost cateva filme horror din 2009 care au atras atentia prin subiectele controversate si originale. Toate sunt ok din punctul meu de vedere, dar parca imi pare rau sa vad cum acestea se departeaza din ce in ce mai mult de ideea originala de film horror. Va mai amintiti filmele de groaza din anii ’70? Probabil ca nu ar mai putea sa ne sperie acum, dupa ce industria cinematografica din anii 2000 au facut productii cu mult mai infricosatoare.

tom noonan house of the devil The house of the Devil (2009)

Totusi, regizorului Ti West probabil ca i se facuse dor de filmele anilor ’70 cand a lucrat la “The house of the Devil“. Filmul reproduce stilul acestora nu doar prin utilizarea filmului de 16 mm pentru efectul retro, ci si prin plasarea actiunii undeva in anii ’70. Samantha, studenta la facultate, doreste sa se mute din camin in propria ei casa. Bineinteles ca banii reprezinta o problema majora. Tocmai de aceea se angajeaza ca baby-sitter pentru o familie dubioasa. Inca dinainte de a ajunge la casa cu pricina, e destul de clar ca ceva nu era in ordine. Omul cu care a vorbit Samantha la telefon in legatura cu slujba parea cam disperat si ii oferea o suma mult prea mare pentru serviciile ei. Fata merge la casa individului doar ca sa descopere ca nu trebuia sa aiba grija de un copil, ci de o batrana. Familia Ulman, cuplul neobisnuit care avea disperata nevoie de cineva, era dispusa sa plateasca chiar si dublu, doar ca Samantha sa ramana. Cu toate ca fata ezita, nevoia de bani o impinge sa accepte sa stea in casa si sa aiba grija de presupusa batrana care dormea la etaj. Evident ca nu a facut o alegere prea inspirata.

house of the devil still photo The house of the Devil (2009)

Va spun sincer ca “House of the Devil” nu seamana cu niciun film facut in deceniul asta. Este o replica perfecta a filmelor horror vechi, avand chiar si aceeasi tehnica de filmare. Are totusi cateva elemente moderne, ca sa nu para in totalitate old fashioned. Prima jumatate a filmului decurge in mod firesc, fara sperieturi gratuite. Situatia devine din ce in ce mai ciudata si suspansul creste pana aproape de final. Filmul a fost conceput asa incat sa te tina cu sufletul la gura si sa te inspaimante, utilizand doar de sugestie si atmosfera. Spectatorul stie ca Samantha o sa pateasca ceva, inca de cand paseste in casa familiei Ulman. Se creaza tensiune si suspans in timp ce astepti sa inceapa teroarea.

“The house of the Devil” este in mod sigur ceva diferit de tot ce am vazut in ultima vreme. E un horror pe cinste care te va speria garantat.

2 COMENTARII

  1. nu-i cine stie ce ii prea multa abureala , parerea mea ca nu trebuia facut film ci desen animat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.