The Green Mile (1999) cu Tom Hanks

8

the green mile1 202x300 The Green Mile (1999) cu Tom HanksActori: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, Michael Jeter, Doug Hutchison, Sam Rockwell, Barry Pepper

La filmul laudat sa nu te duci cu sacul. Sac plin cu ce? Cu desfat de sfatoase complimente, cu ofranda de superlative si flatari din cele mai alese. Ce sa mai, risti s-aduci rebeliunea de zahar pe hartie. Si, pentru ca saptamana aceasta urechiusele si ochisorii lui FILMETARI.COM l-au consacrat pe Tom Hanks the one, nu voi face altceva decat sa-l ajut sa-si revendice statutul acordat pe deplin aici, in curtea  gradinii noastre.  Ca sa pornesc cu pasi de drept, trebuie mentionat ca “The Green Mile” este numele romanului iscalit de Stephen King, scriitor vrednic de-al americanilor. Pornind povestea din filele lui King, aportul adus de catre Frank Darabont (creatorul binecunoscutului “Shawshank Redemption”) va fi unul mai mult decat de bun augur. Premii peste premii, aprecieri peste talent si personaje deasupra povestii. Cu asta va veti confrunta, dragi vizitatori. Cu asta si cu nostalgia a ceea ce-a insemnat condamnarea la moarte pe-o scurta sedere in scaunul electric. Ce spaga, ce recurs, ce povesti cu glaucomi buclucasi?

Ati fost vreodata, in copilaria voastra, intr-o excursie scurta, aparent neinteresanta, dar a carui the green mile 2 150x150 The Green Mile (1999) cu Tom Hanksghid sa reuseasca s-o transforme intr-o amintire captivanta si placuta? Ei bine, in decursul a celor 3 ore de vizionare (caci atat dureaza filmul), ghidul vostru va fi Paul Edgecomb, un batranel tipicar ce-si are caminul intr-un azil pentru cei varstnici.  Parelnic un individ ca toti ceilalti, odata pornita confesiunea catre o buna prietena din centru, veti fi calatorii unei incursiuni fantastice in timp. 1935, sudul Statelor Unite. In sectorul condamnatilor la moarte al unei inchisori autohtone, treburile decurg de la sine, surprinzandu-i pe angajati drept un grup unit si devotat muncii lor: seful gardienilor, Paul Edgecomb (Tom Hanks), Brutal Howell, Dean si Harry. Unitatea acestora este oarecum strivita de catre un nou angajat, Percy Wetmore, invidid arogant si fara scrupule. Habitatul puscariei capata noi valente la intemnitarea lui John Coffey, un tip de culoare acuzat de dublu asasinat. Lucruri ciudate isi vor face locul in mediul rece al inchisorii, deschizand noi orizonturi altor personaje precum Del, “Wild Bill”, Hal, respectiv Melinda si chiar si cea a lui Paul.

the green mile 61 700618 150x150 The Green Mile (1999) cu Tom HanksAcum e acum. Povestea este una tare buna si frumoasa, iar eu m-am straduit s-o rezum cat mai decent posibil, in limitele celui care vrea sa fie surprins de mormanul intorsaturilor de situatie si consternate descoperiri. Sa vorbim despre prestatii? Tom Hanks bate prin realismul si transparenta cu care reuseste sa interpreteze omul simplu, cel cu frica de Dumnezeu, neincrezator in paranormal ori minuni, David Morse- individul fara cusur, echilibrat si sigur pe pozitie, Michael Jeter- ilustrul nebun, Doug Hutchinson- dereglatul emitator de superioritate, Sam Rockwell- cameleonul negativ, Barry Pepper- novicele devotat, iar pe final, bine intentionat, puritanul Michael Clarke Duncan- personaj ce mi-a creat oaresce neplaceri. A vai, de ce? Pai, cat de verosimila putea fi namila cand miorlaia cu atat de mult patos de-a lungul atatoooor scene? Nu foarte, pentru mine.  Sper totusi ca n-a plans la fel de intens la decernarea premiilor Oscar. Da, nu-i neg tributul adus ecranizarii, dar.. a fost prea mult. Si ce-i prea mult strica. Stiti doar. Dar sunt admiratoare a domnului Jingles. El o fi cules firimiturile Oscarului cu multa demnitate.

Vizionati trailer:

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.