The Ghost Writer (2010)

8

Dacã “The Ghost Writer” nu-l avea pe Roman Polanski, atunci rãmâneam cu Ewan McGregor. Şi se poate şi viceversa, bineînţeles. Polanski n-a traversat cele mai limpezi ape în ultimul an, date fiind condiţiile în care controversatul regizor a trãit, fiind acuzat de întreţinere de relaţii intime cu o minorã. Dar asta aţi aflat şi de la jurnalele de ştiri, aşadar, nimic nou sub soare. Îl adusesem pe Ewan McGregor în discuţie, normal, având în vedere poziţia în care acesta îşi face simţitã prezenţa (personaj principal) şi pentru cã tipul a devenit unul dintre preferaţii mei, ajutându-l la asta şi rolul recent din “I Love You Phillip Morris”. Alãturi de el în poveste vin şi alţii, bineînţeles: Jon Bernthal, Kim Cattrall (a lãsat sexul din marele oraş pentru o insulã), Pierce Brosnan, Olivia Williams, Timothy Hutton şi Tom Wilkinson. Am spus poveste, nu? Polanski foloseşte literatura, ca mulţi alţii, pentru a-şi tapeta proiectul: romanul lui Robert Harris, care a intervenit ulterior si la adaptarea pentru film. Cu ce decide regizorul sã iasã în faţã odatã cu aceastã ultimã ispravã? Pãi, unii dintre termeni ar putea fi: politica, scandal mediatic, mister, loialitatea în antitezã cu trãdarea şi… dacã stãm sã ne gandim la ultimele necazuri ale lui Polanski, am putea spune şi sexul, însã nu, acesta este rezumat la o singurã scenã şi aceea indusã.

The Ghost Writer 1263559065 2010 460x305 The Ghost Writer (2010)

Ştiţi acele cãrţi biografice despre mari şi mici personalitãţi care îţi redau de-a fir a pãr întreaga lor viaţã? Copilãrie, educaţie, nuntã, cãţel, botez, gafe şi succes(uri)e? Ei, de ce nu ar avea şi fostul ministru al Marii Britanii, Adam Lang (Pierce Brosnan), un asemenea exemplar în palmaresul naţional? Şi pentru cã fostul scriitor al memoriilor, un apropiat al omului politic fusese gãsit mort în condiţii ciudate, se cere imperioasa nevoie de un nou ghost writer. Nu v-am povestit încã ce mãnâncã un ghostwriter? Cam tot de-ale gurii din popor, însã acesta are un scop precis: de a deveni umbra celui cãruia urmeazã sã-i scrie memoriile. Pentru asta vor gãsi o nouã umbrã, un individ britanic (Ewan McGregor) cu activitãţi slabe în domeniu, însã cu recomandãri serioase. Acesta va fi convins sã accepte postul în cele din urmã datoritã banilor si a oportunitãţilor din viitor. Însã curand, fostul om politic Adam Lang este implicat într-un scandal în care este vehiculat numele celor din C.I.A şi acte de terorism.

the ghost writer olivia williams 460x301 The Ghost Writer (2010)

Recunosc, primele 40-50 minute din film au fost de-a dreptul plictisitoare. Asta în condiţiile în care pelicula atinge pragul de 2 ore şi scenariul lui Polanski devine decent de urmãrit abia dupã aceastã perioadã. Şi-mi pãrea chiar rãu, având în vedere cã Ewan McGregor nu este chiar cel mai plicticos tip pe marile ecrane. Însã pe parcursul poveştii, atunci când în poveste apar elementele de mister şi frânturile de intrigã, ei bine, atunci devine de urmãrit. Deznodãmântul nu am reuşit sã-l descifrez deci am rãmas surprinsã, personajele şi-au jucat bine rolul, însã eu am rãmas cu buza superioarã (sau?) inferioarã umflatã. Sau doar trailerul se prezenta mult mai mişto şi am picat iar în capcana trailerelor realizate isteţ. Pierce Brosnan îşi mai pierde din atitudinea de om interesant pe care pare cã o scoate de la naftalinã în ultimele producţii în care a fost implicat. Aşadar, începe sã-şi mai vada de lungul nasului, e bine! 😀 Iar Kim Cattrall este o actriţã mişto chiar dacã singura ei referinţã ne conduce spre “Sex and the City”. Una peste alta, aştept sã aud şi pãrerile voastre despre “The Ghost Writer”.

Vizionaţi trailer:

8 COMENTARII

  1. chiar ieri l-am vazut. foarte plictisitor. deznodamantul totusi a fost destul de interesant

  2. Un film bun,nu foarte dur,ca altele din genul sau si usor de urmarit! Draga Mihaela,recenzia ta mi s-a parut la fel de placuta,cu o mica precizare: Pierce Brosnan joaca rolul unui fost prim-ministru al Marii Britanii! “Ministrul Statelor Unite” suna chiar amuzant! Probabil nu le ai cu politica! 🙂

  3. […] The Ghost Writer a fost marele câştigător al galei superlativelor cinematografice europene, desfăşurată sâmbătă, 4 decembrie, la Tallin, în Estonia. Producţia realizată de Roman Polanski şi-a adjudecat distincţiile la categoriile film, regie, actor, scenariu. Mai jos aveţi lista nominalizărilor la principalele categorii, iar câştigătorii au fost subliniaţi. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.