Spirited Away (2001)

2

Eu sunt o mare fană a animațiilor lui Hayao Miyazaki pentru că sunt atât de sensibile și pline de substanță, încât simt cum mi se înveselește toată ziua și cum zac pentru un timp într-o stare de visare. Spirited Away este unul dintre numeroasele animații ale acestui regizor genial și aduce un pic a ,,Alice în Wonderland” într-o variantă suprarealistă specifică animațiilor lui fanteziste.

Povestea o include pe Chihiro, o fetiță dulce, de numai zece ani care se aventurează într-un orășel bizar. Filmul se deschide cu ea și părinții ei, în drum spre noua lor casă. Ei se rătăcesc la un moment dat și decopera un tunel misterios care duce spre un orășel japonez de modă veche. Dar acesta nu este un orășel obișnuit pentru că este locuit de spirite magice care nu sunt prea bucuroase să găsească oameni printre ei, mai ales oameni necunoscuți. Odată prinși aici, părinții ei sunt transformați în porci ca urmare a unui blestem malefic, iar Chihiro este nevoită să lucreze la o baie publică pentru o bătrână lacomă pe nume Yuubaba care îi fură numele după ce această semnează un contract . Sen, acesta fiind noul ei nume, cu ajutorul mai multor angajați, inclusiv a lui Haku, un tânăr dragon, trebuie să rupă vraja uitării sub care au căzut părinții ei și să se întoarcă acasă înainte de a-și pierde identitatea pentru totdeauna.

Eroină noastră este de un curaj extraordinar și isteață din fire, luptă cum poate cu aceste spirite. Naturalețea cu care se comportă aceste personaje este fascinantă, iar muzica se îmbină foarte bine cu acțiunea. Peisajele pitorești sunt pline de subînțeles pentru că includ numeroase simboluri. Se simte munca enormă depusă pentru o astfel de animație și implicarea afectivă destul de mare a producătorilor, atât în multitudinea de detalii foarte minuțios realizate, cât și în atitudinea personajelor atât de realistă și totuși atât de poetică. Animația toată este o metaforă sensibilă, pe care o veți identifică după ce îl veți viziona. O combinație de mistic si magic cu momente terifiante și uneori chiar amuzante. A câștigat un premiu Oscar în 2001 pentru cel mai bun film de animație al anului și a luat și Ursul de Aur în cadrum Festivalului de la Berlin. Vi-l recomand cu cel mai mare entuziasm!

Vizionați trailer:

2 COMENTARII

  1. Am vazut filmul de 2 ori si mi-a placut mult, la fel ca toate animatiile vazute de la Hayao Miyazaki 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.