Schindler’s List (1993)

4

Este un film care te poate marca foarte usor. Steven Spielberg a reusit sa arata, intr-o varianta alb-negru, soarta unei mici parti a evreilor, soarta putin mai colorata. Va recomand sa il vedeti, daca nu ati facut-o deja, atunci cand aveti o stare de spirit buna pentru ca scenele au fost construite ultra-realist. In ceea ce priveste actorii, m-am ,,indragostit” de jocul actoricesc al lui Ralph Fiennes, care il interpreteaza pe Amon Göth, comandantul lagarului de la Płaszów, Polonia.
schindlers list3 Schindlers List (1993)

Filmul trateaza persecutia evreilor, concentandu-se pe ceea ce s-a numit Ghetoul Cracovia si are la baza romanul scriitorului australian Thoman Keneally, ,,Schindler’s Ark”. Oskar Schindler era un membru al partidului nazist, dar a carui latura umanitara ajunge sa fie mai puternica, dar si periculoasa. Oskar decide sa creeze o fabrica unde sa poata lua sub protectie o parte din evereii care riscau sa fie ucisi in lagarele de concentrare. Interesanta este relatia dintre Oskar si Amon Göth, relatie in care, aparent, Oskar este cel care detine controlul, obtinand tot felul de beneficii, reusind sa intre in mintea unui personaj instabil, cu cu fixuri, care isi incepea diminetile impuscand oameni nevinovati. Incursiunile facute de armata nazista, crimele, tratamentul inuman sunt elemente pe care doar Spielberg putea sa le redea cu atata profunzime. Va spuneam ca am ramas impresionata de interpretarea lui Ralph Fiennes pentru ca nu este usor sa joci un criminal cu probleme psihice. Nici Liam Neeson nu ramane mai prejos (scenele de la inceput cu Oskar sunt ,,savuroase” pentru ceea ce inseamna caracterul personajului). Este un film extrem de documentat, nici nu avea cum sa fie altfel pentru ca se bazeaza pe marturiile unui supravietuitor al Holocaustului, Poldek Pfefferberg.
SchindlersList2 Schindlers List (1993)

Schindler’s List a obtinut 7 Oscaruri, pentru regie, imagine, muzica, decoruri etc si din pacate, Liam Neeson si Ralph Fiennes au fost doar nominalizati pentru rolurile din film. Veti vedea ce inseamna petrecerile nazistilor, in timp ce o parte a oamenilor trec prin suferinte inimaginabile, pana unde se ajunge cu absurditatile si ce metode gaseau, mai ales copii, pentru a incerca sa scape din mainile celor care le doreau disparitia.
Vizionati trailer-ul:

4 COMENTARII

  1. […] Aaron Sorkin (The Social Network, Charlie Wilson’s War, Studio 60) și Steve Ziallian (Schindler’s List, Gangs of New-York) care nu au insistat pe latura strict tehnică a jocului, ci pe povestea din […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.