Reservoir Dogs (1992)

2

Puţini regizori se pot lăuda cu un asemenea debut. Tarantino a reuşit să impresioneze încă de la prima producţie şi să aducă un suflu nou genului noir. El a demonostrat că poţi face un film mare cu bani puţini, dar cu un scenariu inteligent şi cu actorii potriviţi în rolurile potrivite. Încă de la Reservoir Dogs el şi-a definitivat stilul care îi urmăreşte în continuare cariera: dialogurile brici, rupte total din context, predilecţia pentru scene sângeroase, pasiunea pentru violenţă împinsă întotdeauna la extrem şi modul aparent alambicat în care spune poveştile, împărţite în capitole şi fără un mod linear al naraţiunii. Lumea preferată: cea a mafioţilor mai mici sau mai mari, capabili de orice pentru a-şi atinge scopul.

reservoir dogs 1 300x208 Reservoir Dogs (1992)

Ar fi trebuit să fie jaful perfect. Un mafiot pune la cale spargerea unui magazin de bijuterii. Pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine şi ca poliţiştilor să le fie foarte greu să afle cine s-a aflat în spatele acestei lovituri, el alege şase profesionişti ai crimei, care nu se cunosc între ei şi care se vor identifica în faţa celorlalţi după o poreclă pe care le-a dat-o chiar liderul grupării.  Spargerea eşuează, ei încep să se învinovăţească reciproc de ratarea jafului, dar între timp începe să le încolţească în minte şi varianta că unul dintre ei joacă la două capete, adică i-a trădat poliţiştilor care parcă îi aşteptau la magazinul respectiv. Dar cine să fie agentul-dublu ?

reservoir dogs 2 300x237 Reservoir Dogs (1992)

Regizorul ne arată în Reservoir Dogs că nu este bine să ne ataşăm de personajele sale pentru că la Tarantino scapă cine poate, de obicei foarte puţini. Unii suferă chinuri teribile, alţii sunt torturaţi de un psihopat pentru ca acest lucru reprezintă o mare plăcere. Jumătate din film se petrece într-un depozit părăsit în care se refugiază eroii principali după jaful ratat şi încep să analizeze ce nu a mers bine. În cealaltă jumătate aflăm lucruri suplimentare despre ei, ce trecut au, cum au intrat în bandă şi cine este cel care i-a trădat. Nu am vrut să vă dezvălui prea multe (deşi sunt convins că sunt puţini cei care nu au urmărit Reservoir Dogs) dar totuşi să vă stârnesc interesul de a urmări unul din cele mai bune filme ale deceniului trecut.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. Neconventional cred ca e cuvantul care-l caracterizeaza pe Tarantino:) Un debut rasunator si un parcurs in cariera de exceptie!!

  2. […] Roth si-a facut aparitia la Cannes prin intermediul filmelor Reservoir Dogs (regia: Quentin Tarantino, 1992) si Pulp Fiction (regia: Quentin Tarantino, 1994). Pulp Fiction a […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.