Monster`s Ball (2001)

1

Este filmul pentru care Halle Berry a intrat in elita industriei cinematografice de la Hollywood sau filmul in urma caruia actrita a reusit sa castige primul Oscar din istoria premiilor, decernat unei actrite de culoare. Si, pe bune dreptate, daca este sa analizam prestatia actritei, care da viata aproape perfect unei mame indurerate si vaduve. Nu sunt de uitat nici interpretarile dramatice ale lui Billy Bob Thorton – un paznic de inchisoare cu convingeri rasiste si cea a regretatului Heath Ledger – fiul neinteles al paznicului care alege sa sfarseasca tragic.

„Monster`s Ball” este o drama tipica, in care actiunea se deruleaza aproape static, dar cu puseuri de intentistate datorate dramelor singulare ale personajelor, fiecare dintre acestea avand, asa cum se intampla, de obicei, in dramele hollywood-iene, un rol atent conturat in propria poveste. Ceea ce merita cu prisosinta de mentionat si remarcat, in cazul acestui film, este simplitatea si autenticitatea asumata de fiecare actor in parte, pentru scene foarte dificile in care este sau nu protagonist (aici iau in considerate momentul erotic jucat aproape la perfectie de Halle Berry si Bob Thorton – doi actori pe care ii consider, intr-o oarecare masura, mistici si impresionanti prin relaxarea si priceperea cu ajutorul carora reusesc sa dea viata acestor personaje). De atlfel, acest moment a fost indelung criticat si discutat in momentul lansarii filmului, semn ca scena a transmis emotiile gandite de regizor si scenarist.

Trebuie sa recunosc ca asteptam cu mult entuziasm sa vizionez filmul, insa drama pe care personajele din poveste o traiesc este cu atat mai profunda, cu cat trebuie sa va „inarmati” cu ceva mai multa rabdare pentru a intra in starea pentru care productia a fost special gandita si a intelege, pana la urma, rostul acesteia. Nu va spun decat ca nu trebuie sa va asteptati la schimbari dese de 360 de grade ale povestii sau derularii scenelor, insa vor exista momente care, cu sigurata, va vor opri inima in loc si ochii fixati pe monitoare. Recomand „Monster`s Ball” pentru cinefilii care aleg sa urmareasca, mai ales, modul in care un personaj evolueaza si cum se construiesc, in functie de el, replicile si povestile celorlalte personaje.

Marturisesc ca filmul mi-au inselat asteptarile. Dar nu in sens negativ. Daca titlul si plot-ul ma ducea cu gandul la o drama furtunoasa, realitatea s-a dovedit alta. Sunt sigura ca, asemenea mie, filmul nu va va dezamagi.

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.