Jovi: “Marele Jaf Comunist (2004)”

4

jaf comunist 205x300 Jovi: Marele Jaf Comunist (2004) Actor: Victor Rebenciug

Povestea interesanta a acestui documentar se petrece incepand cu luna august a anului 1959 din Bucuresti cand o masina a Banici Nationale a Romaniei este jefuita si furata din interiorul acesteia suma de 1.6 milioane de lei, bani destul de multi pentru acea perioada (cam 250.000 de dolari). Dupa cercetari succesive, sunt incriminate sase persoane, toti membri ai Partidului Comunist, detinatori de functii importante in trecut si acum aflati pe linie moarta si, probabil, martori ai unei inscenari.

In anul 1960, apare pe marile ecrane bucurestene filmul “Reconstituire”, in care povestea jafului este jucata chiar de cei implicati in evenimente. Chiar daca acum, peste ani, filmul ni se pare de un amatorism pregnant, totusi faptele raman fapte. Si, chiar daca regizorul acestui film aduce martori care sa ii dezincrimineze pe presupusii vinovati, intrebarile raman. Mi s-au parut si acum,432 Jovi: Marele Jaf Comunist (2004) dupa foarte multi ani, ca deosebiti de cruzi fostii securisti, acum pensionari. Cruzimea razbate, dupa decenii, din ochii lor si din faptul ca nu le pare rau de ceea ce au patit, fie si vinovati, cei condamnati. Bataile din inchisori, arestul si tinerea la carcera nu trezesc nici o sensibilitate in sufletului celor aflati in varf in anii 1959-1960.

Un film documentar caruia, din principiu, nu ii pot da nota. Ca un film documentar poate reliefa mai bine sau mai rau realitatea, ca poate oferi informatii mai detaliate sau mai avezive, ca poate primi, in montaj sau in informarea documentare, influente subiective din partea partilor este adevarat. Insa “Marele jaf comunist” ramane un film de colectie, care dezvaluie prin propriile mijloace un moment foarte putin cunoscut din istoria comunismului romanesc. De urmarit, dar recomandat mai ales celor tineri, care nu cunosc amanunte din aceasta perioada ignorata de ei, indepartata, neguroasa, dar plina de eroism necunoscut. Un film de o inteligenta rara.

Vizionati trailer:

4 COMENTARII

  1. De-aia aştept să văd ce scoate Nae Caranfil din povestea originală în “Alice în ţara tovarăşilor”…

  2. Nu ştiu unde îl poţi vedea. Încearcă la centrele de închiriat DVD-uri, iar dacă nu e acolo poate ai noroc să-l dea o televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.