Jobs (2013)

0

Steve Jobs a ajuns şi pe marele ecran. Cam la doi ani după moartea sa şi într-un film care nu poartă semnătura vreunei mari case de producţie, dar românii au ţinut să-l prezinte sub titlul de Omul care a schimbat lumea. Cei mai mulţi utilizatori de produse Apple cred că a schimbat-o, ceilalţi îi definesc pe primii drept snobi. Filmul se vrea parţil un omagiu şi parţial o trecere în revistă a marilor momente ale lui Jobs de dinainte de a doua descălecare la Apple. Asthon Kutcher este personajul principal, iar pe alocuri face o treabă foarte bună, încercând să-l imite pe Jobs. Poate uneori se străduieşte cam mult.

104511 gal 1 Jobs (2013)

Filmul începe în 2001, când Steve Jobs prezintă primul iPod. El îl laudă cu toate superlativele de care a dispus mereu în viaţa şi lumea îl aplaudă. Apoi, filmul trece în tinereţea lui Jobs, pe când era la Colegiul Reed şi decidea că educaţia nu prea e de el, poate şi pentru că nu voia să cheltuiască banii părinţilor într-o facultate care nu-i plăcea. “Jobs” prezintă marile momente ale cofondatorului Apple, nu doar din lumea tehnologiei, ci şi din viaţa sa, şi spre final acţiunea se concentrează pe revenirea lui la compania de suflet, după câţiva ani petrecuţi în startup-ul NeXT.

104509 gal Jobs (2013)

Ashton Kutcher este o alegere inspirată şi poate doar Stanley Tucci ar fi făcut o treabă mai bună. Alături îi este Josh Gad care îl interpretează pe Steve Wozniak, omul care a creat Apple I, primul calculator pe care l-a vândut compania. Tânărul Ashton i se potriveşte foarte bine lui Jobs, cu excepţia mersului. Pare un pic forţat, un pic “în pregătire”, parcă Kutcher ar fi încă la repetiţii. Zâmbetul arogant, privirea cinică şi sigură, dar şi vocea îi ies cel mai bine. Însă întreg filmul se concentrează prea mult pe fondator. Numele său este pe afiş, e de înţeles, dar ceilalţi oameni par aruncaţi uneori în câte o secvenţă doar pentru ca el să apară şi mai bine – arogant şi un negociator feroce. Momentele principale, în esenţa lor, respectă viaţa acestuia, deşi Wozniak a afirmat, după ce a vizionat filmul, că unele sunt exagerate. El ştie mai bine, a fost acolo. Filmul prezintă povestea romanţată de viaţă a lui Steve Jobs, iar pentru cei care au vrut să afle mai multe despre acest om, merită văzut. Sunt două ore dedicate lui, chiar dacă este sau nu omul care a schimbat lumea.

Vizionati trailer:

Guest post: Răzvan Băltărețu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.